Vstopna stranVsebinaNajredkejši leopard na svetu

Najredkejši leopard na svetu

Besedilo: Scott Elder
Fotografije: Tom Brakefield / Getty Images (leopard se plazi); © Edo Schmidt / Alamy (leopardji mladič)

Amurski leopard je počasi zasledoval plen, medtem ko se je spuščal po zasneženem pobočju, poraščenem z drevesi. Na jasi pod njim je bil jelen sika, ki je objedal drevesno lubje. V mrzli ruski zimi je to eden redkih virov hrane. Leopard se je spustil tako nizko k tlom, da se je s trebuhom dotikal snega. Nenadoma se je odrinil in skočil naprej. Jelena je napadel z razdalje treh metrov.

image

Zdaj me vidiš, zdaj me ne
Večinoma si predstavljamo leoparde sredi afriške savane, toda ti marogasti plenilci živijo tudi drugje po svetu in v drugačnih življenjskih prostorih. Prilagodili so se življenju na travnatih površinah, v deževnih pragozdovih, puščavah in ledeno mrzlih hribovitih pokrajinah. Amurski leopardi živijo v mrzlem podnebju na rusko-kitajski meji. Imajo gostejšo dlako in daljše noge, da lahko gazijo v visokem snegu.

Amurski leopardi se na mrazu odlično počutijo, toda do konca 20. stoletja se je v njihov življenjski prostor naselilo že toliko ljudi, da so izgubili kar 98 % svojega območja. Sprva so bili razširjeni na prostoru velikem za 20 Slovenij. Danes pa živijo na območju v velikosti petine Slovenije. Poleg tega so mačke iskali divji lovci, da bi jih ubili in prodali njihovo kožo. Leta 2000 je okoljevarstvenike pretreslo, saj so ugotovili, da je na svetu samo še 30 amurskih leopardov. (Je pa res, da je raziskava temeljila na štetju sledov, kar ni najzanesljivejša metoda.) “Živali so bile na robu izumrtja,” je povedal biolog Dale Miquelle. “Nekateri smo se bali, da je že prepozno, da bi jih rešili.”

In rešitev? Nov narodni park, kjer je ogrožena mačka zaščitena. Znanstveniki pa so morali najprej prepričati vlado, da se ukrep izplača − in da ga je zares mogoče izpeljati.

Opazovanje leopardov
Odrasel samec je hodil po snegu, potem se je ustavil in pogledal naokrog. Raziskal je svoje ozemlje, da bi morebitnega tekmeca opozoril, naj se ne približuje. Toda koliko ozemlja je mačka pravzaprav varovala? In pred koliko drugimi leopardi? Vlado je bilo treba prepričati, da amurski leopardi potrebujejo pomoč. In najprej je bilo treba ugotoviti, kje se najpogosteje zadržujejo − in kje ga je treba najbolj zavarovati.

imageIskanje amurskih leopardov je težje, kot se zdi. Seveda, znanstveniki so že lahko prešteli njihove sledove v snegu. Toda sledovi povedo samo to, da je bil tam neki leopard; ne povedo, koliko časa je bil tam ali kaj je počel. Pri takem štetju tudi zlahka pomešaš mačke med seboj. Mačke poleg tega slovijo po tem, da se znajo dobro prikrivati v okolju. “Nekoč sem skušal slediti amurskemu leopardu,” pripoveduje raziskovalec s Svetovnega sklada za naravo Yury Darman. “Pozneje sem ugotovil, da je bila v resnici mačka tista, ki je od daleč opazovala mene.”

Znanstveniki so se odločili za pristop z visoko tehnologijo: v naravo so skrili kamere, ki so samodejno začele snemati ali fotografirati, ko je šla mimo žival. Naprave so namestili na poti, po katerih so mačke pogosto hodile. Tako so dobili več podatkov o amurskih leopardih s tistega območja. Maroge posameznega leoparda, ki jim pravimo rozete, so prav tako edinstvene kot naši prstni odtisi. Znanstveniki so tako ločili leoparde med seboj in ugotovili, kje se posamezna mačka večinoma zadržuje.

Še več o amurskih leopardih si lahko prebereš v marčni številki revije National Geographic Junior!

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.