Vstopna stranVsebinaMorske vidre: prisrčne in srčne

Morske vidre: prisrčne in srčne

Besedilo: Ruth A. Musgrave
Fotografiji: Milo Burcham / Getty Images (skupina): Donald M. Jones / Minden Pictures (vidra)

image

Iz globin ledenih aljaških voda plane morska vidra z ulovom: mrtvo orjaško tihomorsko hobotnico. Samica se hitro prekucne na hrbet, da bi uporabila svoj trebuh kot mizo. Orjaška hobotnica visi z nje kot prevelik prt. Osupli znanstveniki vidro opazujejo, kako se masti. Predstavljajo si, kakšen boj se je odvijal pod vodo. “Nisem še videl, da bi vidra prinesla tako velik plen, toda nisem presenečen,” pojasnjuje morski biolog Chris Marshall. “Morske vidre so izjemno močne živali.” Že res, da so morske vidre videti kot srčkane, nežne puhaste kepe, toda v resnici so močni, odporni in žilavi plenilci, ki se iz dneva v dan postavljajo po robu plenu, okolju in drug drugemu. Pravzaprav večina ljudi ne zmore tega, kar zmorejo vidre. Preberi, zakaj veljajo za silake med prebivalci oceana.

Ustvarjene za morje
Morska vidra je velika približno toliko kot 11-letni otrok − vendar veliko močnejša. Skoraj vse življenje preživi v lomečih se valovih. Najsi bo nevihtno ali mirno, zima ali poletje, vidre jedo, spijo, se borijo, parijo in kotijo na morski gladini. Vidre živijo največ slab kilometer od obale in nikoli se ne oddaljijo od nje več kot tri kilometre.

imageČlovek bi imel srečo, če bi v vidrinem domu preživel 20 minut, saj bi se podhladil in bi mu telo prenehalo delovati zaradi prenizkih temperatur. Ljudje namreč v vodi izgubljamo telesno toploto 25-krat hitreje kot na zraku. Drugi morski sesalci, kot so kiti in mroži, imajo debelo plast maščevja, ki je dober toplotni izolator, da notranjost telesa ostaja topla. Morske vidre pa maščobe nimajo. Redkokdaj, če sploh, gredo iz vode. Kako torej preživijo?

Vrhunski kožuh
Morska vidra nosi razkošen kožuh. Ti imaš na glavi približno 100.000 las. Vidra pa ima telo poraščeno s približno 800 milijoni dlak. Dlaka jo ščiti pred morsko vodo. Zmoči se samo zunanja plast − konice dlak. Gosta dlaka in naravna maščoba v njej skrbita za to, da sta koža in podlanka suhi. Med dlako in kožo je zrak, ki je dober toplotni izolator. Če je dlaka umazana ali poškodovana in se koža zato zmoči, vidra lahko hitro pogine zaradi podhladitve. Edina zaščita pred ledeno morsko vodo je dlaka, zato si ta morski sesalec skoraj polovico dneva dlako umiva, češe in jo »tupira«.

Še več zanimivosti o morskih vidrah, pa si preberi v decembrski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Odrasla morska vidra je velika kot:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov