Vstopna stranVsebinaMoja prijateljica morska leopardinja

Moja prijateljica morska leopardinja

Besedilo in fotografije: Paul Nicklen

image


Morski leopardi slovijo kot krvoločne živali. Tako so na primer prikazani v risanki Vesele nogice in dokumentarnem filmu Popotovanje cesarskega pingvina. Kot fotograf prostoživečih živali sem odrinil na pot, da bi dokazal, da temu plenilcu pravzaprav delamo krivico. S prijateljem Goranom Ehlmejem sva se s to mislijo odpravila na Antarktiko, kjer morski leopardi živijo in plenijo pingvine. Ko sva zagledala orjaško samico morskega leoparda, sem hitro pripravil Zodiak (napihljiv čoln), da bi si žival ogledal od blizu.

Morska leopardinja naju je skoraj takoj prišla pozdravit. Priplavala je k najinemu štirimetrskemu čolnu in se skrivala pod njim. Dolga je bila kot čoln, široka pa slab meter – prava orjakinja med morskimi leopardi. Medtem ko sem občudoval njeno velikost, je odplavala, zgrabila antarktičnega pingvina, ki je odplaval na odprto morje, in se vrnila z njim med zobmi. Z njimi je začela tako močno udarjati ob spodnji del čolna, da se je premec dvigoval iz vode. Sedla sva na pontone, da sva bila pripravljena na najhujše.

image

Goran je bil morskih leopardov že vajen, vrsto je občudoval in spoštoval. Jaz pa sem se z njimi srečal prvič in bil sem vesel, da sem sedel na varnem v čolnu, ne pa plaval v vodi. Ko je morska leopardinja s suvanjem ob čoln vendarle ubila pingvina, se je prikazala le kakšen meter proč. Težko je bilo gledati, kako ubija in odira pingvina, toda biolog in naravoslovec v meni je razumel, da je morska leopardinja plenilka, pingvin pa je njen plen.

Goran se je obrnil k meni in rekel: »Čas je, da greš v vodo.« Čeprav sem nameraval ugotoviti, ali so morski leopardi zares krvoločne živali, mi je ob misli na to, da bom v vodi ob samici, pognalo adrenalin po žilah. Usta so se mi izsušila, noge odrevenele; v trenutku sem otrpnil od strahu. Goran je dejal: »Bolje sploh ne more biti. V vodo!« Komaj sem razprl trepetajoče ustnice, da sem si v usta vstavil dihalko. Vzel sem podvodni fotoaparat in z roba gumenjaka zdrsnil v ledeno antarktično vodo, ki je merila -1 stopinjo Celzija.

image

Pod vodo je vse videti za 30 odstotkov večje. Samica je bila ogromna že, ko sem jo gledal od zgoraj, pod vodo pa se mi je zdela nepojmljivo orjaška. Glavo je imela veliko večjo kot medved grizli. Popolnoma ranljiv sem negibno čakal na gladini, da se ji počasi predstavim. Takoj je zaplavala proti meni in, ne da bi počasnila, prišla čisto do mene. Razprla je velikanska usta in planila name, da je bil sprednji del fotoaparata skoraj v njenem grlu, mojo glavo in fotoaparat pa so obdajali njeni zobje. Zgornje zobe je imela le nekaj centimetrov nad mojo glavo, spodnji čekani pa so se približali spodnjemu delu moje brade. V tem položaju je ostala nekaj sekund. Potem se je umaknila in opazovala, kako se bom odzval. Grožnjo je večkrat ponovila. Vsakič se je zagnala kot kobra in se ustavila nekaj centimetrov pred ohišjem podvodnega fotoaparata.

Podvodno pustolovščino na Antarktiki lahko do konca prebereš v februarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Vpiši se


Ime Geslo

Anketa


Kdo ali kaj je Perun?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izrada web stranica :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov