Vstopna stranVsebinaMlade medijske zvezde

Mlade medijske zvezde

Besedilo: Maša Gorjup
Fotografije: UNICEF / Prinsloo (afriški otroci); Luka Dakskobler (ostalo)

image

Svet brez medijev?
Televizijo, radio, splet, časopise in revije pa še marsikaj drugega uporabljamo pravzaprav vsak dan. Zjutraj te lahko prebudi glasbena uspešnica, v šoli in doma z uporabo spleta lažje odgovoriš na zahtevna vprašanja in ustvariš čudovite projekte, popoldne na televiziji spremljaš svojo najljubšo oddajo, v prostem času si ogleduješ videoposnetke na YouTubu. Številni prek družbenih omrežij ostajamo povezani s prijatelji. Zveni znano? Toda, če medije uporabljaš preveč ali na neprimeren način, postanejo lahko tudi škodljivi. Kot veš, niso vse vsebine primerne za otroke in mlade, zato je pomembno, da se o tem pogovarjaš doma s starši in v šoli z učitelji. Tako kot v resničnem svetu tudi na spletu neznancem ne razkrivaj osebnih podatkov, fotografij in skrivnosti, saj je to lahko nevarno. Z nekaj previdnosti so lahko mediji tvoji zavezniki – lahko so ti v veliko pomoč pri pridobivanju znanja, preživljanju prostega časa in zabavi.

image
Dan, ko otroci prevzamejo medije
Kdaj si si nazadnje ogledal večerna poročila? Kdaj si nazadnje prebral dnevni časopis ali prisluhnil novicam na radiu? Se ti novice zdijo zanimive in razumljive za otroke? Se ti včasih zdi, da jih razumejo le odrasli? Bi si želel, da bi imeli otroci pomembnejšo vlogo pri odločanju o tem, kaj boste gledali, brali in poslušali?
Otroci predstavljate petino vseh prebivalcev v Sloveniji. To je veliko! Zato je zelo pomembno, da skupaj z odraslimi oblikujete svet, v katerem živimo vsi. Svet, v katerem je vaš glas slišan in tudi upoštevan – mediji so vam pri tem lahko v veliko pomoč! To je res pomembno, zato je temu posvečen poseben dan – Mednarodni dan otrok v medijih. Praznujemo ga vsako leto, in sicer prvo nedeljo v marcu. Takrat na pobudo UNICEF-a otroci po vsem svetu prevzamejo vodenje televizijskih oddaj, ustvarjajo novinarske prispevke in spregovorijo o stvareh, ki so pomembne za otroke in mlade. Vse to z željo, da odrasli prisluhnejo in tudi slišijo otroke. A 24 ur je premalo časa, da bi mladi spregovorili o vseh svojih željah, idejah in potrebah, zato si UNICEF prizadeva, da bi imeli več takšnih priložnosti in bi odrasli prisluhnili vse dni v letu.

image
Vodilni za en dan
Konec novembra praznujemo še en izjemno pomemben dan, in sicer svetovni dan otrok. To je priložnost, da otroci z dobrimi deli in idejami opozorite nase. Mediji so pri tem v veliko pomoč. 20. novembra lani so otroci prevzeli vodenje Slovenije za en dan in zasedli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi. Tako smo za en dan dobili novo predsednico države, predsednico vlade, številne ministre, direktorje podjetij, ravnatelje, učitelje in voditelje televizijskih oddaj iz vrst otrok. Najmlajši ravnatelj za en dan je imel samo pet let, predsednica države pa je postala 11-letnica. Otroci so se v novih vlogah odlično znašli in sprejeli pomembne odločitve za vse mlade, ki so jih skupaj predstavili na čisto pravi novinarski konferenci v predsedniški palači. Kot vidiš na fotografijah, je bilo zanimanje medijev za izjave otrok veliko, televizijske kamere in mikrofoni pa vsepovsod. Tistega dne je glas otrok zagotovo odmeval v medijih – v novicah ste imeli pomembno vlogo, predstavljene pa so bile na vam razumljiv način. S svojimi mnenji, idejami in željami ste navdušili vso Slovenijo in dokazali, da vam morajo odrasli večkrat prisluhniti in dati priložnost, da sodelujete pri oblikovanju boljšega sveta.

Še več predlogov, kako lahko otroci uporabite medije v dobre namene, lahko izveš v marčni številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


V katerem slovenskem muzeju si lahko ogledaš okostje ledenodobnega bizona?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov