Vstopna stranVsebinaMedene sladice

Medene sladice

Besedilo: Irena Tomažin
Fotografije: Irena Tomažin (medeni mafini); Urška Intihar (medene lizike)

image
Ob vetrovnem sprehodu na Rožnik razmišljam o toplem čaju z medom, jutranja bela kava in prepečenec z medom pa mi prikliče spomine na otroštvo in počitnice pri babici. A pri tem se medena domišljija ne konča. Zate smo pripravili nekaj preprostih in slastnih idej za medeno ustvarjanje. Če imaš rad prekmursko gibanico, ti bodo gotovo všeč medeni mafini z makom. Za pravo medeno doživetje pa preizkusi čisto prave in zdrave medene lizike!

Medeni makfini
image
200 g pirine ali kamutove moke
50 g mletega maka
50 g kokosovega sladkorja
50 g jabolčne čežane
200 ml riževega napitka
50 g sončničnega ali sezamovega olja
2 žlički eko pecilnega praška
1/4 žličke mlete vanilje
1/2 žličke mletega cimeta
2 žlici smrekovega medu

Čisto preprosto zamesiš in spečeš.

  1. V večji skledi najprej odmeriš in pomešaš suhe sestavine: moko, mleti mak, kokosov sladkor, pecilni prašek, cimet in vaniljo.
  2. V merilni posodi zmešaš rižev napitek in 2 žlici medu. Rižev napitek lahko pred tem rahlo segreješ, da lažje zmešaš obe sestavini. Nato napitek preliješ v posodo s suhimi sestavinami, dodaš še olje in jabolčno čežano (slednje lahko tudi izpustiš), ter vse skupaj dobro premešaš.
  3. Pečico segreješ na 180 stopinj Celzija. Medtem modelčke za mafine premažeš z oljem in vanje nadevaš maso. Pečeš v pečici okoli 25 do 30 minut (odvisno od velikosti modelčkov).
  4. Pečene in ohlajene mafine okrasiš s kepico domače skute in rezino jabolka, ali pa se poigraš z marcipanovimi čebelicami. Marcipan lahko sam narediš tako, da zmešaš 5 žlic mandljeve moke ali mletih mandljev z 1 žličko medu, maso dobro pregneteš s prsti in počakaš, da se strdi v hladilniku.

Medene lizike
po receptu čebelarke Urške Intihar

image

  1. Med ob mešanju počasi segrevaš v posodi nad vodno paro. Po približno 6–8 minutah segrevanja kaneš 1 kapljico medu v hladno vodo in tako preveriš, če je ta dovolj segret. Če se med v trenutku strdi, je že pripravljen, v nasprotnem primeru pa ga segrevaš še kakšno minuto dlje.
  2. Med nato za nekaj minut odstaviš s kuhališča, vliješ v modelčke za lizike ali počasi zlivaš na peki papir. Ko je med že skoraj strjen, vanj vstaviš palčke.
  3. Lizike lahko posuješ s cvetnim prahom, cimetom ali zdrobljenimi žajbljevimi lističi.
  4. Ko so dovolj trdne, jih previdno odstraniš s papirja oziroma iz modelčkov ter se z njimi posladkaš, ali pa jih zaviješ v celofan in shraniš v hladilniku za pozneje.

Še več medenih receptov najdeš v majski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Avtohtona pasma slovenske čebele se imenuje:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov