Vstopna stranVsebinaMakro raziskave, mega odkritja

Makro raziskave, mega odkritja

Besedilo: Žiga X. Gombač
Fotografije: Katja Bidovec (velika slika); Tomaž Lauko / Narodni Muzej Slovenije (lobanja); U. Wittwer Backofen (sliki)

image
Pozor, pozor, zgodil se je umor!

Bilo je devetega novembra daljnega leta 1456. Na beograjski trdnjavi je skupina ogrskih plemičev pod vodstvom Ladislava Hunjadija zvijačno osamila grofa Ulrika II. Celjskega. Najprej so ga napadli z grobimi besedami, nato pa izvlekli meče in bodala. Čeprav naj bi se Ulrik pogumno spopadel z zarotniki, so ga ti kmalu obvladali, ga ubili in mu odsekali glavo. Ja, tudi tako so se urejali spori med plemstvom v srednjem veku.

Omenjeni dogodek je usodno vplival na rodbino grofov Celjskih. Ulrik do svoje smrti ni imel moškega potomca, kar je pomenilo konec pomembne in vplivne družine grofov Celjskih. Kot je bilo značilno za srednji vek, so se Ulrikove bogate zapuščine in številnih posesti polastili njegovi najhujši tekmeci, predvsem Habsburžani. Pomembna štajerska rodbina, ki je slovenski zgodovini dala močan pečat, pa je skoraj izginila iz spomina.

Tako je bil videti zadnji celjski grof

K sreči se to ni zgodilo in Slovenci smo ohranili spomin na eno naših pomembnejših in opaznejših zgodovinskih osebnosti. Ta spomin je pred leti dobil čisto pravo upodobitev, in sicer portret zadnjega grofa Celjskega. Pot do omenjenega portreta je bila težka in o njej bi lahko napisali celo knjigo. Lahko bi rekli, da je trajala več kot 550 let, saj se je začela na tisti dan, ko so umorili Ulrika II.

Njegovih posmrtnih ostankov niso prepustili beograjskim krokarjem in psom, temveč so jih prepeljali v Celje, kjer so zadnjega grofa Celjskega pokopali v tamkajšnji minoritski cerkvi. Za njim so ostali redki zapisi in noben verodostojen portret. Na vprašanje, kakšen je bil videti poslednji celjski grof, je bilo treba počakati dolga, dolga leta. Oziroma toliko časa, da se je razvila znanost in njene panoge, ki so zmožne podajati odgovore na skrita, a pomembna zgodovinska vprašanja. Kako do takšnih odgovorov, ki razkrivajo skoraj pozabljena ozadja in slikovite zgodovinske utrinke, nam razkriva zanimiva in aktualna razstava Preteklost pod mikroskopom. V teh dneh je na ogled v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani.

image
1: Lobanja Ulrika II. Celjskega

2: Vmesna stopnja forenzične rekonstrukcije

3: Končna dvodimenzionalna rekonstrukcija Ulrikovega obraza, usklajena s podatki iz pisnih virov.


»Razstava je namenjena vsem, ki so radovedni in jih zanimajo nevsakdanje teme,« pravi dr. Mateja Kos, ena izmed soavtoric razstave. »Tudi tistim, ki se znanosti malo bojijo, ker jim je tuja in imajo občutek, da teh stvari ne razumejo. Namenjena je tudi mladim, saj si želimo, da bi koga navdušili za naravoslovje in tehniko.«

Dolga pot do razkritja

Ravno tesno sodelovanje družboslovnih in naravoslovnih ved je pripeljalo do končnega razkritja podobe Ulrika Celjskega. Danes je povsem jasno, da je bila za uspešno razkritje njegove podobe ključna njegova lobanja. Slednjo hranijo v Pokrajinskem muzeju v Celju, pod drobnogled pa so jo vzeli domači in tuji znanstveniki različnih področij. Tako obsežen in občutljiv projekt je združil sodelovanje zgodovinarjev, arheologov, forenzikov, antropologov, zdravnikov in celo kriminalistov. Lobanjo so skrbno fotografirali na Nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, posnetke pa so poslali na Inštitut za antropologijo Univerze v Freiburgu v Nemčijo. Tam so s pomočjo svojih bogatih izkušenj in različnih pristopov izdelali končni portret, ki ni povsem verodostojen, vseeno pa je dovolj natančen, da si lahko odgovorimo na vprašanje, kakšen je bil pravzaprav videti poslednji grof Celjski. Bil naj bi razmeroma nežne postave, z visokim čelom, ozkimi čeljustmi in zdravimi zobmi. Ker se je bližal petdesetim, naj bi se redno bril, da bi pred nežnejšim spolom prikril dejansko starost, redno in zgledno pa je skrbel tudi za svojo frizuro.
Kako osupljivi in natančni podatki o nekom, ki je živel in vladal pred več kot petstotimi leti!

Še več zanimivih zgodb muzejskih predmetov poišči v marčni številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


V katerem slovenskem muzeju si lahko ogledaš okostje ledenodobnega bizona?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov