Vstopna stranVsebinaMagični svet kemije

Magični svet kemije

Besedilo: Iza Štrumbelj Oblak
Fotografije: Arne Hodalič

image

Tvoje kosilo, čevlji, ki jih nosiš, cesta po kateri tekaš, zrak, ki ga dihaš ter celo ti – vse je zgrajeno iz atomov. Predstavljaj si jih kot zelo, zelo, zelo majcene (Lego) kocke, različnih velikosti, oblik in barv. Iz njih lahko zgradiš vse mogoče … Ko pa se med seboj povežejo pravi, se zgodi čarovnija!
Oglej si, kaj so s pomočjo kemijske raziskovalke dr. Melite Tramšek z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo začarali Maša, Katja in Brin v Šoli eksperimentalne kemije na Institutu “Jožef Stefan”.

SMRDLJIVE KRESNIČKE
Si spomniš dražečega in neprijetnega vonja, ki včasih priplava po zraku, ko se sprehajaš ob pognojeni njivi? To je amonijak, spojina dušika in vodika. Kako pa se spremeni v takšne plešoče kresničke, ki jih vidiš na fotografiji? V tej veliki laboratorijski buči je pripravljena raztopina amonijaka, ki potrpežljivo čaka na naslednji korak. Melita kromov oksid močno segreje na posebni žlici in ga razžarjenega previdno strese v bučo. Takoj, ko odpre pokrovček in iz posode uide nekaj molekul, se po prostoru že razleže oster vonj. Amonijak ob stiku z žarečim oksidom v hipu zagori – oksidira v poskočne iskrice, ki jih Katja z navdušenjem opazuje. Kdo bi si mislil, da je nekaj tako smrdljivega lahko hkrati videti tako zelo lepo …

image

Šola eksperimentalne kemije ŠEK (na Institutu “Jožef Stefan”)
Bi tudi sam rad raziskoval čarobni svet kemije? Se preizkusil v raznovrstnih eksperimentih? Delavnice in dogodke Šole eksperimentalne kemije lahko spremljaš na spletni strani www. k1.ijs.si/sola-eksperimentalne-kemije ali Facebooku http://www.facebook.com/k1ijs.

Vse preostale preizkuse najdeš v poletni številki revije NG Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.