Vstopna stranVsebinaLažno jezero

Lažno jezero

Besedilo: Scott Elder
Fotografija: © Shutterstock / Olga Kot Photo

Visoko in suho
Salar leži dobre tri kilometre nad morjem, v Andskem gorovju, na območju, ki se imenuje Altiplano (ime v španščini pomeni visoka planota). Pred približno 40.000 leti deževnica, ki je spirala naravne soli, ni mogla odteči z Altiplana, zato je tam nastalo velikansko slano jezero. Zaradi spremembe podnebja pa je bilo dežja vse manj. Pred približno 10.000 leti je voda izhlapela. Na kraju, kjer je bilo nekoč jezero, je zdaj debela plast soli. Danes se slana puščava razteza na okrog 10.000 kvadratnih kilometrih – ozemlju, velikem za pol Slovenije.

Belina
V puščavi so tla večino leta zaradi suhega podnebja trda in izsušena. »Na vsem obzorju je ena sama belina,« pojasnjuje znanstvenik Adrian Borsa. »Vse je belo, zato se zdi, da si na ledu.« Ko nastopi sezonsko deževje, sol prekrije orjaška luža. Globoka je največ nekaj centimetrov, zato tam nikoli ni valov – in je površina gladka kot neskončno zrcalo.

image

Znaki življenja
Čeprav se zdi, da v slani puščavi ni življenja, ga na nekaterih mestih kar mrgoli. V slanem »jezeru« je veliko kamnitih otokov. Na skalnih zatočiščih – pravzaprav so to vrhovi ugaslih vulkanov – živijo redke živali, ki jim uspe preživeti v slani puščavi, na primer Magelanove lisice. Sem prihajajo tudi plamenci, ki se parijo in mastijo z algami v vodi.

Pokopani zaklad
Na planoti je okoli 10 milijard ton soli, zato ni prav nič nenavadno, da je pridobivanje soli pomemben posel. Delavci z lopatami zmečejo sol na kupe, da se posuši, potem jo obdelajo in prodajo po vsem svetu. Prava zakladnica pa se skriva pod površjem. Pod soljo je nahajališče litija, elementa, iz katerega izdelujejo baterije za mobilne telefone. Ta neizkoriščeni vir je morda vreden kar vrtoglavi bilijon evrov. Za številne obiskovalce je največja dragocenost tega nenavadnega kraja osupljiva narava. »Slana puščava je nenavadno doživetje, kot bi stopil na drug planet,« pravi Borsa. »Tam dobiš občutek, da nisi na Zemlji.«

Kako je nastala slana puščava?
1. Pred približno 40.000 leti ...
Pred 40.000 leti je 10.000 kvadratnih kilometrov veliko območje Južne Amerike, pokrivalo orjaško prazgodovinsko jezero Minchin. Z vseh strani so ga obdajale gore.
2. Pred približno 25.000 leti ...
Sčasoma se je velikansko jezero skrčilo v več manjših jezer, v katera so vetrovi in vode prinašali sol z okoliških gora.
3. Pred približno 10.000 leti ...
Pred 10.000 leti so se jezera posušila, ostala je samo plast soli. Dandanes je Salar de Uyuni največja slana puščava na svetu.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival ima na glavi rog, zato ji rečemo tudi morski samorog?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov