Vstopna stranVsebinaKraški ovčar

Kraški ovčar

Besedilo in fotografije: Blaž Vehovar

image
Kraški kmetje in pastirji so pred več sto leti vzgojili pse, ki so bili primerni za varovanje njihovih čred drobnice. Ti močni in pogumni psi se niso smeli ustrašiti ne volka ne medveda, pa tudi ne risa ali klateških psov.

Črede so morali varovati tudi pred tatovi, ki jih v tistih časih ni bilo malo. Časi so se spremenili in pastirjev danes morda ni več toliko. A njihovi zvesti pomočniki so ostali. To so kraški ovčarji, naša edina domača (avtohtona) pasma psa.

Zvestoba in trma
imageNekoč so pastirji svoje ovce, naše istrske pramenke, pasli vse leto, tudi pozimi. Takrat so jih selili v toplejše kraje ob morju. Tako so pastirji morali ob sebi vedno imeti velike in pogumne pse. Takšne, ki bi bili za svojo ovčjo družino pripravljeni dati tudi svoje življenje. Med seboj so parili le tiste najmočnejše, najlepše, najpogumnejše in nenazadnje najbolj ubogljive pse. Večino teh lastnosti imajo ti psi še danes. Veljajo za samostojno pasmo, ki zna misliti s svojo glavo.

imageSamčki so tudi zelo samozavestni in zato včasih prav po kraševsko trmasti. Vendar pa so tudi najljubeznivejši družinski psi, zelo primerni za družbo majhnim otrokom. Imajo nagonsko prirojen čut za varovanje, predvsem šibkejših. Otroke in celotno družino brezpogojno varujejo in so jim popolnoma vdani.  Članek o kraškem ovčarju si lahko do konca prebereš v januarski številki National Geographic Juniorja.


Odgovori na nagradno vprašanje!
Blaž Vehovar, avtor tega članka in vseh fotografij v njem, je o kraškem ovčarju napisal tudi knjigo z naslovom Kraški ovčarji – sinovi burje.
Preberi članek, odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za knjigo!
Kdaj je bila pasma kraškega ovčarja prvič mednarodno priznana?

Odgovor pošlji do 15. januarja 2019 na naslov National Geographic Junior, Stegne 9b, 1000 Ljubljana. Priloži tudi Dovoljenje za sodelovanje za letošnje šolsko leto, ki ga najdeš v vsaki reviji ali tukaj. Izžrebali bomo enega bralca/bralko, ki bo prejel razkošno monografijo Kraški ovčarji – sinovi burje. Podarja jo založba Hart.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko kraških ovčarjev je v Sloveniji?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.