Vstopna stranVsebinaKako smo v objektiv lovili zverinice

Kako smo v objektiv lovili zverinice

Besedilo: Petra Hrovatin, vodnica Fotosafarija
Fotografije: Petra Hrovatin in udeleženci safarija

image
Bila je sončna oktobrska sobota, ko smo se z nagrajenci Juniorjevega fotografskega natečaja srečali v Živalskem vrtu Ljubljana. Najprej jim je Irena Cerar, odgovorna urednica revije podelila knjižne nagrade. Nato pa smo si oprtali nahrbtnike, vzeli fotoaparate, se poslovili od staršev ter se podali na poseben fotopotep. Obiskali smo tudi nekatere dele vrta, kamor drugi obiskovalci ne morejo sami. Preveri, kaj vse smo videli, doživeli in ujeli v svoje objektive! Reportažo smo sestavili s fotografijami udeležencev.

K alpakam smo vstopili v ogrado in se jim približali na doseg roke, kar je pri fotografiranju živali precejšnja prednost. Nahranili smo jih z briketi in jih tudi rahlo pobožali. Pri tem smo jih slikali od spodaj, od zgoraj in od strani. So hvaležen motiv, saj imajo velike temne oči, v katerih se zrcali celotna okolica.

image
Tudi surikate so izjemno fotogenične. Veliko jih je in ves čas so ukvarjajo druga z drugo ter kažejo svoje družabno življenje. Zato je zanimivih trenutkov za beleženje veliko. Če pa jim v ogrado postavimo izrezljano bučo, postane njihovo vedenje še bolj posebno. Prav vse se nagnetejo vanjo in nastane toliko smešnih situacij , da bi lahko zapolnili celo fotografsko kartico.

image
Ko v živalski vrt vstopiš s fotoaparatom, je priporočljivo, da na vhodu preveriš urnik hranjenja živali ter mu slediš. Naravna vedenja živali so za opazovalca fotografij zelo privlačna. Tudi mi smo se tega držali in se nekaj minut pred hranjenjem morskega leva postavili na mesto, ki nam je glede na lego sonca najbolj odgovarjalo ter pripravili svoje fotoaparate.

image Pred medvedi smo obiskali geparda ter ju s koščki hrane privabili bližje. Najhitrejšega kopenskega teka nismo videli, smo pa izvedeli, da ga oskrbniki spodbudijo s pomočjo posebne naprave. Ta po ogradi vleče vrv, na koncu katere je pripet kos blaga kot vaba. Geparda krpe sicer nikoli ne ulovita, saj jo oskrbniki na koncu zamenjajo z nagrado – mesnim obrokom.


image
V večjo ogrado medvedov nas je pospremil oskrbnik. Medvede je za krajši čas zaprl v manjši del ograde, od večje ločene s steklom. Razložil nam je, kje se po ogradi lahko gibamo in kam lahko skrijemo hrano, da jo bodo medvedje s svojimi čutili kasneje iskali. Skozi steklo, ki loči ogradi med seboj, smo medvede lahko fotografirali. Varno smo se jim približali čisto blizu do višine njihovih oči ter posneli nenavadne fotografije.

imagePri ogradi volkov smo občudovali dve črni volkulji, ki ju je osvetljevalo opoldansko sonce. Fotografirali smo ju ob spodnjem delu njune ograde in si pri tem za ozadje izposodili vzpenjajoči se teren.

imageOskrbniki velikih mačk svojim varovancem redno zastavljajo nove uganke, kako priti do hrane. Tokrat so ji kos mesa obesili na elastično vrv. Ob tem je imela tigrica pred jedjo veliko dela. Tudi v naravi ga ima, preden plen poje. Mi pa smo dobili zanimive posnetke …

image
Žirafe so tako velike, da jih je težko zajeti v objektiv, če stojimo tik ob njih. Zato smo izkoristili dani trenutek in fotografirali podrobnosti na njenem telesu, ki so sila zanimive, in se hkrati čudili njihovi velikosti.

image
Pred slovesom smo dobro spoznali in ogledali tudi nadvse fotogenično kačo – ameriškega rdečega goža. Tudi dotikali smo se ga in napravili veliko bližnjih posnetkov glave, lusk, oči in jezika … Za konec pa smo ga imeli še okoli vratu in domov odnesli vsak svoj portret s kačo.


POKROVITELJ NAGRADNEGA DOŽIVETJA:

image

Fotosafarija se lahko udeležijo tudi druge zaključene skupine.Preveri na www.zoo-ljubljana.si.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Odrasla morska vidra je velika kot:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov