Vstopna stranVsebinaKako se pogovarjajo gorile

Kako se pogovarjajo gorile

Besedilo: Jamie Kiffel-Alcheh
Fotografije: Ibrahim Suha Derbent / Getty Images (skupina goril); Eric Baccega / Npl / Minden Pictures (mladič)

image

Zaposleni, ki v živalskem vrtu mesta Columbus v Ohiu vstopijo v ogrado za gorile, pogosto zaslišijo zvok, ki je podoben blebetanju ljudi. Ampak to je samo Max, zahodna nižinska gorila. Ta človeku podobna opica svoje oskrbnike pozdravi z dolgim in globokim mrmranjem, kar v goriljem jeziku pomeni: »Živijo!« Tudi ko oskrbniki zvečer zapustijo njihovo ogrado, se oglasi s podobnim zvokom, kot da bi rekel: »Lahko noč.«

Max se ne oglaša samo z naključnimi zvoki. Gorile, kot je on, bi res rade nekaj sporočile. In če se naučiš vsaj malo njihovega jezika, jih lahko celo razumeš. »Človeku podobne opice so mojstrice sporazumevanja,« pravi Audra Meinelt, upravnica živalskega vrta v Columbusu. Gorile pa ne »govorijo« samo z zvokom. Da sporočijo to, kar hočejo, uporabijo tudi gibe in celo vonj svojega telesa. Torej ni čudno, da strokovnjaki mislijo, da so gorile pri komuniciranju najbolj napredne živali, takoj za ljudmi. Ko prebereš teh pet zgodb, se lahko o tem prepričaš tudi sam.

image

1. »Ti to zmoreš.«                       
Fasha je gorska gorila, ki živi v divjini in si je nogo poškodovala, ko se je ujela v past divjih lovcev v Ruandi, državi v Afriki. Uspelo se ji je osvoboditi, ampak je zaradi poškodbe težko dohajala svojo skupino. Vendar pa njena prijateljica, gorila Icyororo, ni dopustila, da bi zato zaostala za drugimi. Držali sta se pod roko in skupaj skakali od skale do skale in čez reko. Vsakih nekaj minut se je obrnila do nje in jo potrepljala, kot da bi ji rekla: »Samo še malo, pa bo.« Ko sta prijateljici prispeli na drugo stran reke, je Icyororo objela Fasho. »Gorile spodbujajo tiste, ki jih imajo rade,« pravi Veronica Vecellio s Sklada za gorile Dian Fossey. »Icyororo je Fashi sporočila: „Uspelo ti je!“«

image

2. »Kaj pa zame?«
Nia, zahodna nižinska gorila, je z navdušenjem odkrila novo »igračo« – plastični kozarec – v svoji ogradi živalskega vrta v mestu Columbus. Ko so ga oskrbniki prišli pospravit in so ji ponudili drugo igračo v zameno, jim ga Nia ni hotela dati. Zato so ji za nagrado ponudili priboljšek. Nia jim je predala kozarec – ugotovila pa je tudi, da so lahko stvari, ki jih najde v svojem domovanju, tudi nekaj vredne. Ko je Nia naslednjič našla kozarec, ga je razlomila na več kosov in oskrbnikom dajala samo po enega … v zameno za priboljšek po vsakem kosu kozarca!

Še več o presenetljivih načinih sporazumevanja med gorilami si preberi v majski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.