Gremo ven!

Pripravila: Irena Cerar
Fotografije: © Shutterstock / Sabphoto (deček); © Shutterstock / Marcin Niemiec (lisica); © Shutterstock / seamind224 (roke); © Shutterstock / djgis (plaža); © Shutterstock / Sergey Fatin (peščeni grad); Luka Dakskobler (otroci ob potoku); © Shutterstock / Cagkan Sayin (kamni); © Shutterstock / JGA (Velika planina); Irena Cerar (možiček)

image
Dolgi poletni dnevi prav kličejo po pustolovščinah na prostem. Svet narave je izvrsten prostor za raziskovanje ali za pobeg v domišljijo – tu se najde za vsakogar nekaj. Zato pošlji televizijo, računalniške igrice in pametni telefon na poletne počitnice ter se odpravi v resnični svet – na drzno odpravo v naravo. S seboj lahko vzameš še dobro družbo, da bo bolj zabavno. Pripravili smo nekaj predlogov za začetni navdih.

NA PLAŽI
Plaže so ozki pasovi kopnega ob morjih, jezerih ali rekah. Skale, ki so izpostavljene vodi in vetru, v nekaj tisočletjih razpadejo na drobne kose. Veter in voda naneseta te delce skal na obalo.

image

Sčasoma nastane plaža. Zaradi peščene ali prodnate površine, ki se postopoma spušča k vodi, plaža kar kliče h ... kopanju, seveda! To je najbolj vrhunsko plažno opravilo, a lahko počneš še marsikaj drugega ...

Kaj lahko počneš

Izdelaj peščeni grad!image
Se ti zdi igranje v pesku opravilo za najmlajše in ne več zate? Napaka! Zastaviti si moraš samo bolj smel načrt. Grad na peščeni plaži lahko izdeluješ le pol ure ali veliko dlje. Potrebuješ veliko lopato za večje količine peska in majhno za oblikovanje podrobnosti, veliko vedro za vodo in lonček ali dva za oblikovanje stolpov. Kar na plaži poišči školjke, peresa in morsko travo, da okrasiš grad.

Z lopato označi območje, kjer bo stal grad. Na označeno mesto začni nositi pesek, tako da nastane velik kup. Ne pozabi, da mora biti pesek precej moker. Z lopato ali rokami tolci po zunanjem delu kupa, da ga utrdiš. Okrog gradu izkoplji jarek, da grad polepšaš in zaščitiš pred valovi. Lončke napolni z mokrim peskom. Okrog gradu naredi potičke, ki bodo v resnici grajski stolpi. Zdaj je čas, da grad okrasiš. Uporabi školjke in kakšno pero, ki bo kot zastava plapolalo na najvišjem stolpu.

V GOZDU
Pri nas imamo res srečo, saj je Slovenija dežela gozdov. To pomeni, da je kar 60 % naše države prekrite z gozdom. Mnogi tujci naši deželi pravijo zeleni dragulj!

image

Drevesa so tudi največje in najstarejše rastline. Rastejo v skupinah ali v sestojih, ki predstavljajo življenjsko okolje za številna bitja. Tudi za gozdne živali, ki so zelo plašne in se pred človekom umaknejo. A če jih vidimo, nam polepšajo dan! V gozdu boš – tudi v najbolj vročih dneh – lahko vedno našel hladen kotiček. Če pa si želiš bolj pustolovskega doživetja, povabi starše na nočni poletni sprehod!


Kaj lahko počneš
Igraj se Srečanje z drevesomimage
To igro se igramo v parih. Svojemu prijatelju ali staršu zavežemo oči in ga peljemo po gozdu do zanimivega drevesa (seveda ne gremo predaleč in ga tudi skrbno vodimo), nato mu pomagamo raziskati drevo: naj ga otipa, povonja, se podrgne z licem, objame, otipa, če raste ob njem še kakšne druge rastline, otipa obliko vej, listov ... Ko prijatelj neha z raziskovanjem, ga peljemo nazaj na izhodišče, tokrat po drugačni poti. Zdaj mu snamemo trak z oči in poiskati mora svoje drevo.


OB REKAH IN POTOKIH
Vsaka reka ima svoj izvir. Sprva je potoček, ki vse hitreje teče proti dolini. Po navadi se združi z drugimi potoki in iz njih nastane reka. Reke se po navadi izlijejo v drugo reko, jezero ali morje.

image

Nič novega. Ob vodi – ne glede na njeno obliko – pa se vedno najde kaj novega, saj ob njej vse vrvi od življenja. Če je voda čista in primerna za kopanje, v poletni vročini ne boš hitel domov! 

Kaj lahko počneš
Pobarvaj prodnike!image
Ljudje že tisočletja klešemo in barvamo kamne. Ob obisku reke, potoka ali morja naberi lepe prodnike in jih spremeni v umetnine. Potrebuješ nekaj ploščatih prodnikov, milo in gobo pa tudi barvo in čopiče. Prodnik očisti z milom in gobo, da odstraniš vso umazanijo. Začni barvati! Najdlje se bo ohranila akrilna barva. (S temperami si sicer ne uničiš oblačil, toda na dežju se sperejo.) Prodnike razstavi na vrtu ali jih prinesi domov ter uporabi kot zaustavljalnike vrat ali obtežilnike za papir. Lahko so tudi lepo darilo!

NA PLANINI
Planina je gorski pašnik, na katerem poleti pasejo krave, konje ali ovce. Planine so zanimive tudi za manj zagnane hribolazce, saj so ponovadi lažje dostopne in polne življenja!

image

Poleg živali poleti na planinah živijo pastirji, pogosto pri njih lahko pomalico kislo mleko, ali sir ... Naša največja pašna planina je Velika planina v Kamniško-Savinjskih Alpah. Lahko pa obiščeš tudi Menino planino, Krvavec, Bohinjske, Bovške ali Tolminske planine.

Kaj lahko počneš
Če se ti ne da imagepočeti nič pametnega, si lahko najdeš košček planinske trate, se uležeš in opazuješ oblake. Kakšnih oblik so, kako potujejo, ali v njih prepoznaš kakšno podobo?
Lahko pa nabereš storže rušja, ali kakšnih drugih iglavcev ter doma iz njega izdelaš divjega moža ali planinskega škrata. S silikonskim lepilom na storž prilepiš oči, iz lišajev mu narediš frizuro ali brado, iz filca ali poljubnega materiala oblikuješ pokrivalo, pa je. Prilepi ga na podlago – na primer lubje, da bo lepo stal. Bodi ustvarjalen in naredi po svoje!

V MESTNEM PARKU
Mestni parki ostajajo že okrog tisoč let. Toda prvi so imeli povsem drugačen namen kot danes. V Angliji so imeli parke, da so v njih lahko živele živali, na primer srnjad.

image

Konec 18. in 19. stoletja pa se je to začelo spreminjati. Ljudje so živeli v velikih mestih in hrepeneli so po javnem prostoru, kamor bi ubežali pred mestnim vrvežem. Zato so si uredili zelene površine, kamor so se hodili sproščat in uživat v naravi. Te površine so postali parki.

Kaj lahko počneš
Podajajte si frizbi! Metanje frizbija je priljubljen šport v večini parkov. Se znaš igrati? Primi rob frizbija. Palec naj bo zgoraj, kazalec pa na zunanjem robu. Kolena imej rahlo upognjena. Če si desničar, naj bo spredaj desna noga, in obratno. Z roko prekrižaj prsni koš, potem pa z njo zamahni proč od sebe in izpusti frizbi.

image

V nekaterih večjih parkih je poleti zelo živahno. V ljubljanskem Tivoliju, na primer, si lahko vedno ogledaš zanimivo fotografsko razstavo, prelistiš kakšno dobro knjigo v Knjižnici pod krošnjami ali opazuješ priložnostne nastope različnih artistov.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Najstarejše drevo v Sloveniji je:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov