Vstopna stranVsebinaFant z oblaki

Fant z oblaki

Besedilo: Marina Katalenić in Petra Slatinšek
Fotografije: Fivia – Vojnik / Kinodvor

image
Te zanima, kako so posneli drzne prizore v osupljivem mladinskem filmu?
Dvanajstletni Niilas obišče mamo, ki živi z novo družino na Laponskem, na severu Švedske, kjer prebivajo nomadski pastirji ljudstva Sami. Nerad se je ločil od očeta, s katerim je užival običajno mestno življenje, zato je precej nejevoljen. Deklica Sunnà in polbrat Pontus se trudita navezati stik z njim. Pastirji se pripravljajo na selitev jelenov, otroci jim pomagajo. Niilas iz upora namerno spusti čredo in eden od jelenov izgine. Deček se priključi iskalni odpravi in pri tem kar naprej srečuje skrivnostnega losa … Sramežljivi mestni fant se počasi prelevi v divjega dečka, ki preizkuša meje svojih moči. Vsem pričakovanjem navkljub Niilas doživi najbolj razburljivo poletje v svojem življenju.

Kako so to posneli!?
V filmu Fant z oblaki je kar nekaj prizorov, ki so osupljivi: na primer bližnje Niilasovo srečanje z orjaškim losom, padec v reko ali drzno preskakovanje ovir. Preveri, kako so jih posneli.

Los, čisto od blizu
Vse živali – severni jeleni, los, sova, ki jih vidimo v filmu, so resnične in niso bile dodane računalniško. Tudi skrivnostni los, ki mu je ime Seamon. Ker je velik in včasih nevaren, je bil posnet v norveškem naravnem parku Polar Park. Glavni igralec Daan, ki igra Niilasa, se je res dotaknil njegovega nosu, vendar je bila vmes ograja. Slednjo so nato v računalniku izbrisali. S tem posegom in premišljeno montažo smo bili prepričani, da je Seamon čisto blizu Daana.

image

Globoki bazen
Niilasu ni lahko, ko se znajde v novem kraju med novimi ljudmi. Preizkušnje se kar vrstijo. Po prepiru z mamo zbeži in in pri tem pade v reko, ki ga vleče na dno. Da so lahko posneli to razburljivo podvodno sceno se je Daan moral udeležiti tečaja potapljanja. Snemanje je namreč potekalo v enem najglobljih bazenov na svetu, ki v globino meri kar 33 metrov! Med posnetki je Daan za nekaj sekund odstranil masko s kisikom in zadržal dih, ob tem pa nadaljeval z igro. Desetka za pogum!

Še več zanimivosti iz zakulisja filmskega snemanja si preberi v februarski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Od katerega stoletja dalje ljudje izdelujejo snežake?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov