Vstopna stranVsebinaČebele meščanke

Čebele meščanke

Besedilo in fotografije: Luka Dakskobler

image

Od začetkov …

Med prvimi sodobnimi čebelarji je v Ljubljano prinesel panje Franc Petrovčič, uslužbenec Cankarjevega doma. Za čebelarstvo se je navdušil med svetovnim kongresom pred petnajstimi leti. Med opazovanjem čebel sta ga brenčanje in vonj popeljala med spomine iz otroštva in doma je začel čebelariti. Nato pa je izvedel, da čebele domujejo tudi na strehi opere v Parizu in porodila se je ideja.

image

Leta 2008 je na strehi Cankarjevega doma postavil prve štiri panje in čebelam je bil novi dom zelo všeč. Hrane so imele v izobilju, saj v prestolnici raste veliko vrst travnih cvetlic in dreves. Kar 65.000 dreves je registriranih v mestu! Izkazalo se je, da je Ljubljana popolna za mestno čebelarstvo. Čebele so namreč najbolj uspešne pri nabiranju medu, če jim zanj ni treba leteti več kot tri kilometre daleč. “Ljubljana je majhna, čebele letijo približno tri kilometre in že so na Rožniku, v Tivoliju, na Golovcu,” pove gospod Petrovčič.

image

Do danes
Danes na strehi Cankarjevega doma stoji enajst panjev, v njih pa na višku čebelarske sezone, v maju, stanuje vsaj pol milijona čebel. V enajstih panjih na strehi Cankarjevega doma živi enkrat več čebel, kot je prebivalcev Ljubljane! Franc Petrovčič skrbi še za panje v BTC-ju in na strehi podjetja A1. Skupaj z drugimi urbanimi čebelarji pa so medtem ustanovili tudi društvo Urbani čebelar, ki ima 40 članov in ga vodi Gorazd Trušnovec.

image

Tudi on se je za čebelarstvo navdušil zaradi vonja po propolisu in vosku, ki ga je spomnil na otroštvo. Svoje začetno znanje je nabiral pri Francu Petrovčiču. Pred osmimi leti je začel čebelariti na balkonu bloka za Bežigradom, danes pa skrbi za kar 50 panjev na petnajstih lokacijah v mestu!

image


Facebook Junior.si

Anketa


Avtohtona pasma slovenske čebele se imenuje:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov