Vstopna stranVsebina9 živali, ki so spremenile svet

9 živali, ki so spremenile svet

Besedilo: Renna Maloney
Fotografije: Tom Benitez / Orlando Sentinel / Mct / (Chris P. Bacon); Tui De Roy / Minden Pictures (osamljeni Jurij, Zgoraj)

image

Prašiček dobi voziček
Pujsek po imenu Chris P. Bacon je hotel samo tekati naokrog in se igrati. Toda že rodil se je z zadnjimi nogami, ki so bile prešibke za hojo. Na srečo ga je posvojil veterinar Len Lucero, ki mu je naredil drugačne »noge«. Nanj je privezal voziček, ki ga Chris lahko vleče kot nekakšen miniaturni pujsmobil. Veterinar je bil tako navdušen nad Chrisovo močno voljo, da je začel z njim obiskovati otroke v bolnišnicah in tako se lahko tudi oni zgledujejo po njem. Ta prašiček se je res pognal v svet!

Želva živi (skoraj) večno
imageDo leta 1971 so znanstveniki mislili, da so želve vrste otoška velikanka izumrle. Potem pa je eden od njih na otoku Santa Cruz preučeval polže in naletel na želvjega samca! Poimenovali so ga Osamljeni Jurij in postal je junak vseh, ki se borijo za ohranjanje narave, saj je ljudi opominjal na to, da vse živali in rastline potrebujejo zaščito. Leta 2012 je poginil, star približno sto let, do takrat pa je znanstvenikom pomagal priti do še enega presenetljivega odkritja: najmanj 17 želv na otočju Galapagos ima podobne gene kot Jurij – morda so celo v sorodu z njim. In tako se je izkazalo, da Jurij morda le ni zadnji predstavnik svoje vrste.

V poletni številki preberi še ostalih sedem zgodb živali, ki so spremenile svet.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.