Vstopna stranVsebina6 izjemnih robotov

6 izjemnih robotov

Besedilo: Karen De Seve
Fotografija: Toru Yamanaka / AFP / Getty Images

T-HR3
Scenarij: Goreča trinadstropna hiša je zaradi ognjenih zubljev že preveč nevarna, da bi lahko vanjo vstopili gasilci. Zato v akcijo pošljejo robota T-HR3. Po 20 minutah se ta vrne, na varno pa s seboj prinese prestrašeno mačko.
imageKako deluje: Robot se giblje po dveh nogah in oponaša človekovo gibanje. Deluje takole: človek, ki ga upravlja, si na glavo nadene napravo, prek katere vidi, kar »vidi« robot. Upravljalec lahko tako vodi robota tako, da se sam giblje po prostoru, v katerem je, robot pa se giblje natančno tako kot človek.
Kaj to pomeni za nas: Robot bi lahko s človeško pomočjo pomagal ljudem v zdravstvenih organizacijah, na gradbiščih in celo v vesolju. Ljudje, ki so ga oblikovali, upajo, da se bo T-HR3 naučil določene aktivnosti opravljati sam. Nekoč. Hmm … morda hišna opravila?

ROBOT NETOPIR
Scenarij: S sosedom se igrata in vajina žoga pristane na strehi. Takoj vzameš telefon, vtipkaš svojo lokacijo in že čez nekaj sekund se tvoj robot netopir prikaže izza vogala, poleti na streho po žogo in spet smukne v hišo.
Kako deluje: »Droni uporabljajo za pogon hitro vrtljive propelerje, ki so za človeka lahko nevarni,« pravi izumitelj robota Soon-Jo Chung, profesor na kalifornijskem inštitutu za tehnologijo. Toda naš robot, ki so ga navdihnili netopirji, se premika tako, da premika svoja mehka krila iz silikona. Prav tako za razliko od dronov ne potrebuje daljinskega upravljanja, sporočiš mu samo končno destinacijo.
Kaj to pomeni za nas: Poleg tega, da je varnejši od dronov, mu posebna silikonska krila omogočajo boljšo gibljivost. Podobni roboti bi se lahko nekoč podajali v ozke, težko dosegljive predele – na primer za hladilnik, kamor je padel košček sendviča.

Še štiri izjemne in nenavadne robote lahko spoznaš v septembrski številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov