Vstopna stranVsebina25.000 km/h skozi gobovo juho

25.000 km/h skozi gobovo juho

Besedilo: Luka Dakskobler
Fotografije: NASA (portret); Luka Dakskobler (z otroki); NASA / Astronaut Randy Bresnik (pice)

imageSlovenci radi uživamo v lepotah sveta in potujemo. Nekateri celo v vesolje. Od 562 astronavtov, ki so do danes potovali v vesolje, sta kar dva s slovenskimi koreninami. Če pomisliš, da nas je malo manj, kot je prebivalcev osrednjega Pariza, je to kar velika reč. Pred leti je Slovenijo že obiskala ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams, letos pa se je v kraje svojih prednikov vrnil Nasin astronavt Randy Bresnik. Njegov pradedek in prababica sta bila iz Ljubnega ob Savinji ter Luč. V svoji dolgi karieri je letel z več kot 80 letali in dobil vzdevek “Tovariš”. Pred kratkim se je po 139 dnevih v vesolju vrnil z Mednarodne vesoljske postaje. Zaupal nam je najbolj osupljiva dejstva o bivanju v vesolju.

Vesolje diši po gobovi juhi

Vesolje ima vonj, čeprav tam ni molekul zraka, ki bi vonj prenašale. Toda ko se astronavti vrnejo v vesoljsko postajo s sprehoda v vesolju in se zračna komora napolni z zrakom, njihova obleka oddaja vonj. Najverjetneje zato, ker so molekule obleke reagirale z vesoljskimi delci in sončno svetlobo v vesolju. Randy in članica odprave sta vesolje hkrati zavohala po istem sprehodu in se oba strinjala, da diši po gobovi juhi.

Ukrivljenost zemlje

image
Zemlja ni ploščata (kot morda zmotno mislijo nekateri, ki ne zaupajo znanosti). V vesolju je dobro vidna njena ukrivljenost. Iz delčka, ki ga vidiš, si lahko predstavljaš preostanek našega modrega planeta. V vesoljski postaji Zemljo obkrožijo vsakih 90 minut. Randy pravi, da je videti zelo majhna, kot velika žoga za na plažo.

Lahko se igraš s hrano

Astronavti v vesolje vzamejo izsušeno hrano, da je lažja, nato pa na postaji vanjo spet vbrizgajo vodo. Drugo hrano imajo v vrečkah, dobijo tudi M&M čokoladke, včasih celo sestavijo (ne pečejo) pico.

image

S hrano pa se lahko igrajo, saj lebdi. “Zabavamo se s pošiljanjem hrane po zraku. Lahko samo odpreš usta in jo ujameš,” pove Randy. Poleg tega pa na postaji tekočine ne moreš naliti v kozarec. Ko jo iztisneš iz slamice, naredi lebdečo kroglo. Naj bo voda, sok ali karkoli drugega, lahko naredijo kroglo in jo ali ujamejo z usti ali vanjo vtaknejo slamico in jo posesajo iz zraka, medtem ko lebdi.

Brez pranja oblačil

Na Mednarodni vesoljski postaji nimajo pralnih ali pomivalnih strojev, niti prhe. Umivajo se s krpo, ki jo namočijo s tekočim milom in vodo. Oblačil ne perejo, temveč jih vržejo stran in vzamejo nove.

Še več zanimivosti iz vesolja, ki nam jih je zaupal Randy, lahko najdeš v junijski številki National Geographic Juniorja.

image


Facebook Junior.si

Anketa


Najstarejše drevo v Sloveniji je:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov