Vstopna stranVsebina20 očarljivih živali

20 očarljivih živali

Fotografije: Shin Yoshino / Minden Pictures (slon); © Clause Meyer / Minden Pictures (lenivec); © Christophe Lehenaff / Alamy (mačka); © Suzi Eszterhas / Minden Pictures (orangutan)

Spoznaj živali, ki jih boš zagotovo vzljubil. Nekatere so prav nenavadne!


Afriški slon
Tem slonom se spravi izpod nog! Že ob rojstvu tehtajo okrog 90 kilogramov; ko odrastejo, imajo lahko več kot sedem ton. imageNajtežji kopenski sesalci imajo tudi velik apetit, saj lahko pojedo več kot 130 kilogramov trav, sadja in listja na dan.

Dvoprsti lenivecimage
Razmršeni drevesni prebivalci spijo do 20 ur na dan, pa tudi ko so budni, se komaj kaj premikajo. Taki lenuhi so, da jim na dlaki uspevajo alge. Nekateri znanstveniki mislijo, da so lenivci zaradi počasnih gibov bolj neopazni za plenilce. Tudi alge so koristne − lenivci se zaradi zelenih odtenkov laže prikrijejo v drevju, kjer živijo.
Saharska mačka
Ta redka mačka živi v divjini severne Afrike in jugozahodne ter osrednje Azije. Zaradi dlake peščene barve se prikriva v okolici, hkrati pa ji zrak, ujet med dlake, omogoča, da ji je ponoči toplo in podnevi prijetno hladno, saj svetla barva odbija svetlobo.
image
Po zaslugi izvrstnega sluha lažje prestreže puščavske poslastice, na primer puščavske miši, plazilce in žuželke. Prehranjuje se tudi s kačami, tako da jih najprej udari po glavi in ugrizne v vrat, preden jih požre.

Orangutanimage
Ta mali orangutan je mogoče odkril bistvo življenja na drevesih: to je visenje! Orangutani preživijo do 95 odstotkov časa visoko v drevju indonezijskih otokov Bornea in Sumatre. Spijo, jedo in igrajo se v višinskih gnezdih, ki so dovolj velika, da bi se v njih lahko zleknil 10-letni otrok.


Še več zanimivih živali lahko spoznaš v marčni številki revije National Geographic Junior.

image


Facebook Junior.si

Anketa


V katerem slovenskem muzeju si lahko ogledaš okostje ledenodobnega bizona?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov