Vstopna stranVsebina10 izjemnih mačk

10 izjemnih mačk

Besedilo: Allyson Shaw in Ruth A. Musgrave
Fotografije: Action Sports Photography / Shutterstock (mačka−alarm);  Orangegroup / Shutterstock (bela mačka)

Ti je črna mačka prekrižala pot? Mogoče imaš danes srečo! Ljubitelji mačk vedo, da lahko vsaka mačka pomeni kaj dobrega, na primer ugodje in družbo. Prav zato ljudje živijo z njimi že tisočletja in jih obožujejo še danes. Preberi zgodbe desetih mačk, ki dokazujejo, da so to zares čudovite živali!

image

Alarm na štirih nogah
Mačka: Luna
Kraj: Chester, ameriška zvezna država Južna Karolina
Približno ob štirih zjutraj je Emily Chappell-Root začutila, da jo mačka Luna praska, dreza z nogami in grizlja v stopala. Emily je mislila, da ji hoče ljubljenka pokazati kunca, ki ga prinesla domov, zato je šla z njo na hodnik. Tam pa ni videla kunca, temveč plamene, ki so se širili iz kuhinje. Po Lunini zaslugi je imela čas rešiti iz hiše vseh šest otrok in druge hišne ljubljenčke. “Pravijo, da črne mačke prinašajo nesrečo,” ugotavlja Chappell-Rootova. “Toda to, da smo v svoj dom sprejeli Luno, je naši družini prineslo nepopisno srečo.”

Mačji detektivimage
Mačka: Snowball (Kepa)
Kraj: Otok princa Edvarda, Kanada
Snowball je pomagal razvozlati zločin − hud zločin. Policija je našla suknjič, na katerem so bili krvavi madeži in bele dlake. Pregledali so Snowballovo DNK, ki je v celicah v dlaki. Vsak posameznik ima drugačno DNK, zato so znanstveniki za trdno vedeli, da je dlaka Snowballova. Policija je ugotovila, da je zločin zagrešil Snowballov lastnik. Snowball je nekaj posebnega, saj se je prvič v zgodovini zgodilo, da so storilca obsodili na podlagi mačje DNK.

Kako ti je ime?
Mačka: Nadjem
Kraj: Egipt
Starodavni Egipčani so mačke oboževali. Tako zelo radi so jih imeli, da so jih tudi mumificirali. Poimenovali pa jih niso. V grobnicah so imena psov, mačkam pa so preprosto pravili “miu”, kar je pomenilo “tisti, ki mijavka”. Neki lastnik mačke je prekinil tradicijo in svojega štirinožnega prijatelja poimenoval Nadjem, kar je pomenilo “prijetni”. Ime so našli zapisano v lastnikovi grobnici. Nadjem je prva mačka, ki je dobila ime.

Še več mačjih zgodb preberi v novembrski številki NG Juniorja.

 

image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko časa se razgrajuje plastična vrečka?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.