Vstopna stranVsebinaArhiv

ZOO park Rožman - Če za živali lepo skrbiš, ti ljubezen vračajo!

Besedilo: Maja Omladič
Fotografije: Luka Dakskobler

imageNa izletih v visokogorje sem večkrat opazila kozoroge. A samo od daleč … Takoj ko sem se jim približala, so zdirjali v beg, jaz pa sem si jih želela videti čisto od blizu. Potem pa mi je nekega dne prijateljica prišepnila, da pozna živalski vrt, v katerem lahko te divje živali tudi hranim. Poklicala sem oskrbnika Jožeta in se dogovorila za obisk v nastajajočem ZOO parku Rožman.

Kako nastane živalski vrt
Za živalski vrt so bistveni ljubezen do živali, primerni prostori in pridobljena vsa potrebna dovoljenja.
Jože je velik ljubitelj živali in zanje skrbi že 30 let. Živi na kmetiji in vedno je pomagal tako živalim s kmetije kot tudi mladim izgubljenim srnam in drugim prostoživečim živalim. Svoj živalski vrt gradi že štiri leta, pred kratkim pa ga je tudi registriral. V skladu z zakoni je namreč dovoljeno živali evtanazirati in »samoumevno se mi je zdelo, da je živalim treba pomagati, ne pa jih usmrtiti,« pravi Jože. Tako se je pred leti odločil, da bo začel postopek za pridobivanje različnih dovoljenj.Preden odpreš živalski vrt, je treba pridobiti dovoljenje za obratovanje, ki ga izdaja ministrstvo za okolje. Za pridobitev tega dovoljenja pa je moral Jože za novi živalski vrt dobiti soglasje veterinarske službe, sosedov in občine. To je trajalo kar tri leta.

image

In gradnja?
»Trenutno delamo tako, da zadostimo osnovnim merilom. Seveda pa bi imeli radi čim lepše in čim boljše bivalne prostore za živali,« mi pove oskrbnik Jože.
Ko so bili prostori za živali zgrajeni, je bilo treba živali pozorno razporediti. V istem prostoru na primer ne moreta živeti divji prašič in raca hkrati. Živalski vrt za zdaj še ni velik, ima pa dobre možnosti za širitev. Ob njem je ogromno območje – 24 hektarov zemlje, na katerem je dovolj vode in gozda.

V novembrskem Juniorju preberi za katere živali skrbi Jože, kako poteka njegov vsakdan in kam poklicati za ogled parka.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.