Vstopna stranVsebinaArhiv

Žilave mačke

Besedilo: Karen de Seve
Fotografije: © Arco Images Gmbh / Alamy (samica in mladič); © Lisa Husar / Team Husar (mladički); Robert Harding World Imagery / Getty Images (samica)

Na vznožju gorovja Teton v ameriški zvezni državi Wyoming se med drevesi vijejo sledovi v snegu. To so stopinje pume, ki zasleduje losa. Ob njej sta igrivi sedemmesečni mladički. Učita se tako, da posnemata mamo. Pst! Samica sikne mladičkama, naj se skrijeta, nato otrpne. Počepne, da se pripravi na mačji skok – tiho in mirno. Potem 50-kilogramska mačka plane. Izurjena plenilka v oblaku snega upleni losa in že nekaj sekund pozneje je večerja nared.

image

Samica da mladičkama znak, naj se ji pridružita pri jedi. Sestri igrivo priskakljata, pri tem pa druga na drugi vadita skok za napad. Mladički sta se morda že naučili nekaj malega o tem, kako preživeti – samico ubogata; kadar jima da določen znak, sta tiho, se skrijeta, ali pa ji sledita. Poleg tega se na domačem ozemlju že znajdeta – toda mladi pumi bosta morali še približno leto dni ostati v materini bližini. Njuna zaščitnica in učiteljica je. Včasih se z njima celo igra. Njena naloga je mladički naučiti, kako loviti in se braniti. Mladi pumi morata samo pozorno opazovati, kaj počne mama.

Mačkam na sledi
imageStrokovnjaki za pume, kakršen je Mark Elbroch iz organizacije za ohranjanje pum Panthera, skušajo ugotoviti, kako se mlade pume učijo loviti. »O njihovem skrivnem življenju ne vemo ničesar,« pravi Elbroch. Skupaj z ekipo zasleduje pume globoko v divjini Wyominga. Samica z mladičkama je bila ena od pum, ki so jih opazovali – samica, poimenovana F51. Sledili so ji s satelitskim signalom, ki ga je oddajala njena elektronska ovratnica. Neke jeseni, ko je Elbroch ugotovil, da je F51 skotila štiri mladiče – tri samice in enega samca – je tudi njim nadel raztegljive ovratnice s sledilnimi napravami, da bi jih spremljal, ko bodo odraščali.

Vzrejanje družine
Ko je Elbroch našel mladiče, so bili, kot vse pravkar skotene pume, polkilogramske puhaste kepe z zaprtimi očmi in uhlji. Skotili so se v značilnem gozdnem brlogu, udobni votlini pod kupom padlih dreves. Približno teden dni po tem, ko so prišli na svet, so se jim oči razprle, in bile so modre kot pri vseh mladičih. Mlade mačke so imele gosto dlako, da bi jih ščitila v prihajajoči mrzli zimi. Zaradi rjavih in črnih pik so mladiči v gozdu bolje skriti pred plenilci. Ko so bili stari štiri tedne, so hoteli zapustiti brlog.

image

Pri samici bodo sesali mleko še mesec dni, vendar so bili pripravljeni, da se s samico podajo iz skrivališča. Začeli so spoznavati materino ozemlje. Ko so odraščali in se krepili, so se učili iskati hrano, tako da so samici sledili, kadar je zalezovala plen in ga ulovila. Skrb za štiri razgrajaške mladiče je pravi izziv. Ruvajo se in skačejo drug na drugega, samica pa jih straži in jim daje povelja. »Na različne načine čivka in žvižga,« pojasnjuje strokovnjakinja za pume Toni Ruth. »Oglaša se kot ptič.« Ko so mladiči stari komaj nekaj tednov, jim samica ukaže, naj se skrijejo, kadar lovi. Včasih mora prepotovati nekaj kilometrov, da najde kaj za pod zob. »Takoj ko žival upleni, jo spravi na varno in se odpravi po mladiče, ki ji nato sledijo k plenu,« pripoveduje Ruthova. »Losov mladič zadostuje za vso družino kar tri dni, odrasel los pa najmanj pet.«

Več o tem, kako mlade pume opazujejo mamo, da bi preživele, si preberi v januarski številki National Geographic Juniorja.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.