Vstopna stranVsebinaArhiv

Zelenomanija: RASTLINOreki

Ilustracija: Samo Jenčič

Zelenomanija: RASTLINOreki

Kje ga imaš - krompir? V vrečki iz trgovine, na babičinem vrtu, v loncu … kje? Ah ne, seveda ne … krompir imaš v življenju! In kaj to pravzaprav pomeni?

Saj si že slišal najrazličnejše reke, ki jih pogosto vpletamo v pogovore in pisanje. Ponavadi to počnemo takrat, ko se želimo bolj slikovito izraziti, nekaj še posebej poudariti, narediti vtis na poslušalca ali bralca … Saj jih poznaš - počasen kot polž, star kot Zemlja, ima pasje življenje, zvit kot lisica ... No, v marsikaterem reku pa nastopajo tudi rastline.

Ko imaš krompir …
… si vprašan natanko tisto snov, ki jo najbolje obvladaš, na ‘kontrolki’ so napisana le tista vprašanja, ki jih najbolje znaš in ravno takrat, ko stopiš iz hiše, se mimo pripelje tvoja simpatija. Oh, kakšen krompir imaš!

Izrek imeti krompir uporabimo, ko ima nekdo srečo, ko mu kaj uspe brez posebnega truda in prizadevanja. Te zanima, zakaj ravno krompir, ne pa kumara ali lepa vrtnica?

Morda že veš, da je krompir v naše kraje prišel iz Južne Amerike, sprva kot eksotična okrasna rastlina. Ko so ljudje preizkušali okus njegovih plodov, so se zastrupili, saj je cela rastlina razen gomolja strupena. Marsikje je veljal za povzročitelja najrazličnejših bolezni, ker pa rastlina zraste iz gomolja v zemlji, so ga povezovali celo s hudičem.

Lahko si predstavljaš, da je bila zaradi tako slabega slovesa krompirjeva pot do lonca dolga in precej ovinkasta. V Evropi mu je to uspelo šele v 18. stoletju. Čeprav sta pruski kralj Friderik II. in avstrijska vladarica Marija Terezija ukazala kmetom gojiti krompir, so se podložniki temu na vso moč upirali. Iz sovražnosti so celo pulili nasade z novo poljedelsko rastlino. Da bi obvarovali krompir na njivah, so okrajni vladarji postavili celo vojaško stražo. Straženje krompirja pa je pomenilo imeti srečo, ker so se na tak način stražarji izognili manj prijetnim in nevarnejšim opravilom. Srečni izbranci so torej imeli – krompir.

Še več razlag slovenskih rekov si preberi v januarskem Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.