Vstopna stranVsebinaArhiv

ZaKuhaj: Palačinke malo drugače

Besedilo in fotografije: Irena Tomažin

Poletje je tik pred vrati, nas pa že grejejo prijetne misli na poletne piknike, izlete v naravo ter raziskovanje rečnih strug ali morskih globin. Po vedoželjnih potepih se hitro oglasijo tudi želodčki. Le kaj ponesti s seboj na pot in s čim presenetiti prijatelje na obisku? Ob palačinkah se marsikomu hitro zasvetijo oči in pocedijo sline. In kdo pravi, da palačinke niso »zdrave«? Uporabi polnovredno moko, kakovostno olje, oreščke in suho sadje ter veliko mero raziskovalne žilice in si pripravi svoj hiter in lahek poletni obrok. In ne pozabi zraven spiti veliko tekočine! Naravna voda, ki ji dodaš nekaj kapljic sveže stisnjenega limoninega soka ali metinih lističev te bo gotovo dobro osvežila tudi v najbolj vročih dneh.

image

Sestavine za okoli 10 palačink:

100 g bele pirine ali kamutove moke
100 g polnovredne pirine moke (lahko tudi prosene ali ajdove moke)
30 g mletih mandljev ali lešnikov
400 ml rastlinskega napitka, npr. riževega (lahko uporabiš tudi navadno mleko)
1 jajce*
ščep soli
ščep mlete vanilje
nekaj kapljic limoninega soka
olje za peko (npr. kokosovo olje ali ghee - prečiščeno maslo)

*Namesto jajca lahko uporabiš 2 žlici mletih lanenih ali čija semen, ki jih dodaš v maso ter počakaš nekaj minut, da malce nabreknejo.

Tako preprosto je:

  1. Najprej v posodi dobro stepeš jajce, nato dodaš polovico napitka ter počasi dodajaš druge sestavine (moko in mandlje) in še naprej dobro mešaš z ročnim stepalnikom. Nato primešaš še preostanek napitka ali mleka ter dodaš preostalo moko. Po potrebi prilagodiš količino moke in tekočine. Če želiš tanjše palačinke, naj masa ne bo pregosta.
  2. V maso dodaš še vaniljo, ščep soli in nekaj kapljic limoninega soka. Če si zelo sladkosned, lahko dodaš tudi žlico javorjevega sirupa.
  3. Nato premaži srednje veliko ponev s tanjšim slojem kokosovega olja ter segrej ponev na močnejši temperaturi. Ko je ponev segreta, zmanjšaj temperaturo in z zajemalko v ponev vlij maso. Medtem rahlo nagni ponev z vseh strani, da se masa lepo razporedi po ponvi. Peci približno 1 ali 2 minuti, nato palačinko obrni s pomočjo večje spatule, peci še 1 minuto. Enako ponovi postopek z vsako naslednjo palačinko.
  4. Palačinko nato nadevaj s svojim najljubšim nadevom ter okrasi s svežim sadjem ali zelenjavo, ter jo pojej še toplo ali pa jo vzemi s seboj na pot.

image

Tako pripraviš slasten in hiter namaz:

  1. Sadni namaz: suho sadje (marelice, slive ali hruške) namoči v skodelici za pol ure. Nato ga zmiksaj, skupaj z manjšo količino vode, v močnejšem mešalniku ali multipraktiku ter dodaj zraven pol žličke cimeta.
  2. Namaz iz oreščkov: manjšo skodelico indijskih oreščkov ali oluščenih mandljev zmiksaj z manjšo količino vode, dodaj 5 datljev, cimet in vaniljo. Če jih prej namočiš za nekaj ur, jih boš lažje zmiksal. Po želji lahko zmiksaš zraven tudi 1 žlico kokosovih kosmičev ali kakava. Preizkusi različne variante in odkrij svoj najljubši okus.
  3. Palačinke so zelo okusne tudi slane: namaži jo s sirnim ali skutinim namazom, ter dodaj zraven nekaj lističev mlade špinače, solate, koruze ali najljubše naribane zelenjave.

Še več zanimivosti o palačinkah po svetu, izveš v junijski številki revije National Geographic Junior.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Odrasla morska vidra je velika kot:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.







Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov