Vstopna stranVsebinaArhiv

Zakopane skrivnosti

Besedilo: Stephanie Warren Drimmer
Fotografija: © Shutterstock / Pius Lee

image

Velikanski kamniti lev bdi nad ladjami, ki plujejo po reki Nil v Egiptu. Zdi se kot ogromen čuvaj piramid – grobnic, ki dajejo vtis, da se raztezajo vse do sonca. Ta starodavni kip peščene barve, ki mu pravimo Sfinga, je višji kot slovenski parlament, njene šape pa so daljše od mestnega avtobusa.
Sfinga je bila vedno ovita v oblak skrivnosti. Zakaj so jo zgradili? Koliko skrivnih soban je v njej? Raziskovalci se še vedno poskušajo prebiti do odgovorov na ta vprašanja, zdi pa se, da so vsaj na enega že našli odgovor: kdo jo je zgradil.

Vklesana v kamen
V starem Egiptu so ljudje častili sfinge kot mitološka bitja, ki ljudi varujejo pred zlim. Nekateri menijo, da so sfingo zgradili kot varuha piramid, ki so jih nekoč uporabljali za pokop egipčanskih kraljev.
Nihče ne ve natančno, kdaj so zgradili sfingo, menijo pa, da je na svojem mestu stala že davno pred tem, ko jo je videla egipčanska kraljica Kleopatra približno leta 47 pred našim štetjem. Od takrat jo je obiskalo že mnogo zgodovinskih osebnosti, toda katera zgodovinska osebnost je sfingo dala zgraditi?

Obrazne uganke
Zgodovinarji menijo, da sta bila to najverjetneje faraon Khufu, ki je Egiptu vladal od 2589 do 2566 pr. n. št., ali njegov sin faraon Khafre, ki je vladal od 2558 do 2532 pr. n. št. Večina strokovnjakov se strinja, da je eden od dveh vladarjev zgradil orjaško skulpturo in dal vklesati svoj obraz v levjo glavo. Toda kateri od njiju je to v resnici naredil, Khufu ali Khafre?

Nekateri menijo, da je sfinga nastala v času vladavine Khufuja. Pravijo, da je njen obraz posnetek kipa tega faraona, ki so ga našli leta 1903.Toda največ strokovnjakov, vključno z egiptologom Markom Lehnerjem, meni, da je sfingo zgradil njegov sin, Khafre. Oče in sin sta si bila podobna. Toda Lehner pravi, da je najbolj prepričljiv dokaz mogoče najti v templju, ki so ga zgradili pred sfingo. Lehner meni, da sta tako tempelj kot sfinga delo ene osebe. Starodavni gradbeniki so tempelj zgradili čez del druge strukture, za katero je dokazano, da jo je dal postaviti Khafre. Lehner meni, da so torej tako tempelj kot sfingo postavili po tem, ko je Khafre že sezidal prvo stavbo. Khufu pa takrat ni bil več živ. »Zame je to trden dokaz, da sfinge ne moremo pripisati Khufuju,« zaključi Lehner.

Še več sfinginih skrivnosti poišči v junijski številki revije National Geographic Junior.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.







Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov