Vstopna stranVsebinaArhiv

Zabavno, poučno, nič mučno

Besedilo: Mojca Bedjanič, Darja Komar, Gerald Hartmann
Fotografije: Samo Jenčič (ilustracije); Daniel Zupanc (gorska veriga); Miha Jeršek / Prirodoslovni muzej Slovenije (wulfenit, dravit);  Tomo Jeseničnik (Podzemlje Pece)

image Zdravo, jaz sem Marica in z menoj je Franz. Prihajava iz čezmejnega UNESCO Globalnega Geoparka Karavanke.
Ali si že slišal zanj? Vabiva te, da se z nama podaš na potep po parku in odkriješ skrivnosti, zapisane v kamninah.


image
Najslavnejši, najlepši …

Mineral wulfenit je dobil ime po avstrijskem menihu in mineralogu F. Xsavru von Wulfenu, ki ga je prvič omenil že davnega leta 1785. Mežiški kristali wulfenita so lahko rumeni, rjavi, zelenorumeni, tudi brezbarvni in črni. imagePonašajo se z različnimi oblikami, pogosti so kvadri, kocke, piramide in prizme. Lahko so zelo majhni, ali pa veliki do sedem centimetrov. Wulfenit iz mežiških rudišč si lahko ogledaš v številnih muzejih po svetu, v Turističnem rudniku in muzeju Podzemlje Pece pa ene izmed lepših primerkov.

Nahajališče wulfenita v Mežici sodi med najbogatajša nahajališča v Evropi, wulfenit pa med najlepše minerale. Mežica je bila v preteklosti poznana predvsem po svinčevi in cinkovi rudi, ki so jo v rudniku izkopavali dobrih 350 let. Opuščene rudniške rove, urejene za geodogodivščine, lahko danes obiščeš peš, z vlakom, kolesom ali celo s kajakom.

Mineral dravit je dobil ime po ...?

imageDravit sodi v skupino turmalinov. Ti so zaradi raznih barv in svoje trdote cenejeni kot dragi kamni. To žal ne velja za naš dravit, ki je slabo prozoren in vsebuje številne razpoke. Medeno do temno rjav mineral je bil prvič omenjen že leta 1839, vendar je ime dobil šele 45 let kasneje. Mineralog Tschermak ga je poimenoval po reki Dravi. Mineral je nato za skoraj sto let utonil v pozabo. Pri kopanju temeljev za hišo pa je družina Čevnik naletela na pozabljeno nahajališče, ki danes velja za prvo najdišče minerala dravita na svetu!

Na območju Geoparka Karavanke se pojavlja tudi dravitov »sorodnik« iz skupine turmalinov. To je črn, neprozoren različek, imenovan šorlit. Oba minerala si lahko ogledaš v Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzeju Ravne na Koroškem.
image
Še veliko več o Geoparku Karavanke ti bosta Marica in Franz razkrila v reportaži, ki jo lahko prebereš v decembrski številki National Geographic Juniorja.


Več informacij o parku lahko najdeš tudi na www.geopark.si


image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival je pametnejša, vrana ali šimpanz?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.