Vstopna stranVsebinaArhiv

Za zdravje in srečo - mušnico rdečo!

Besedilo: Andreja Čokl
Fotogarfiji: © SHUTTERSTOCK / ELENA SCHWEITZER (PRAŠIČEK); © ISTOCKPHOTO / MIKDAM (MUŠNICA);

Si tudi ti ne moreš predstavljati prehoda v novo leto brez prašičkov, štiriperesnih deteljic in dimnikarjev? Jaz nikakor, saj nas ti simboli za srečo v decembru spremljajo na vsakem koraku – na božičnih čestitkah in novoletnih voščilnicah, na ovojnem darilnem papirju, v izložbah trgovin, v televizijskih oglasih in časopisnih reklamah. Etnologi in raziskovalci simbolov ter vraž pripisujejo izvor teh »prinašalcev sreče« prastarim verskim in filozofskim predstavam, ki so se iz Indije in Tibeta razširile po vsem svetu.                         

PRAŠIČEK
image
Še ena žival se vztrajno pojavlja na novoletnih čestitkah in dela družbo dimnikarjem in deteljicam. Marsikdo, še posebej ljudje, ki izvirajo iz muslimanskih dežel, se čudijo našemu navdušenju nad prašički in pujski v vseh oblikah. Prašič je namreč skoraj povsod po svetu simbol požrešnosti, nevednosti, sebičnosti. Velja za najbolj umazano žival, ki uživa v blatu in gnoju. Po drugi strani pa ponekod svinja predstavlja simbol izobilja, saj s svojim videzom priča o dobrem življenju, kar je mnogim narodom, ki se borijo z lakoto, zelo pomembno. Svinja s številnimi mladiči zagotavlja tudi dobro plodnost.

Na Slovenskem je prašič v hlevu pomenil, da družina še dolgo ne bo lačna, saj so naši predniki znali poleg mesa uporabiti še svinjsko mast, kožo, ščetine … In kar priznaj, poln želodček in topla oblačila so že eden od pogojev za dobro življenje in srečo!

imageMUŠNICA Slik rdečih mušnic z belimi pikami novoletnim voščilnicam ne dodajo le zato, da bi barvno popestrili črnega dimnikarja, roza prašička in zeleno deteljico, ampak predvsem zato, ker naj bi srečo prejemniku voščilnice prinesla tudi ta sicer zelo strupena goba. Na Kitajskem in v Indiji je mušnica simbol dolgega življenja ali večnosti. Pri raznih obredih so jo zaradi prividov, ki jih povzroča zaužitje majhne količine, uporabljali plemenski vrači in šamani. Nekateri stari zapisi sporočajo, da se mušnica uporablja za ljubezenske napitke, ta goba pa je pogosto nastopala tudi v srednjeveškem čarovništvu. Še bolj pomembno pa je, da je mušnica kot simbol življenja povezana z raznimi nadnaravnimi bitji, na primer škrati ali palčki, ki naj bi v njej ali pod njenim klobukom prebivali. Ker naj bi ta bitja človeku pomagala, prinaša srečo tudi njihovo prebivališče – mušnica.

Več novoletnih simbolov in razlago njihovih pomenov najdeš v decembrskem NG Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.