Vstopna stranVsebinaArhiv

Z zmaji, rezanci in grozdjem v novo leto

Besedilo: Andreja Čokl
Fotografija: © ISTOCKPHOTO / SANKAI

Verjetno veš, da novega leta ne praznujejo povsod 1. januarja. Tudi šege in navade ob praznovanju so zelo različne. Poglejmo v svet!

imageKitajci novo leto praznujejo na polno luno v januarju ali februarju. Po tamkajšnji legendi naj bi zmaj Nien na prvi dan leta žrl živino in vaščane. Ker pa se boji rdeče barve in petard, je obojega na kar petnajstdnevnem praznovanju kitajskega novega leta v izobilju. Japonci si za novoletno večerjo privoščijo ajdove rezance s sojino omako, ker so dolgi in ker jih je mogoče raztegniti, kar simbolizira dolgo, srečno življenje. Ko ura odbije polnoč, se začno močno smejati, saj naj bi si tako zagotovili srečo v novem letu. Na Tajskem novoletno praznovanje poteka v aprilu kot praznik vode, ker se ljudje takrat v znamenje spoštovanja in za srečo škropijo z vodo, prav jim pridejo tudi vodne pištole. Pred začetkom novega leta je treba izgnati zlobo, kar Tibetanci simbolično opravijo s čiščenjem domov. Obdarujejo se s posebnimi kroglicami iz testa, v katerih obdarjena oseba najde predmet, ki ji prijazno prikaže njene vrline ali napake. Če obdarovanec na primer prejme kroglico s čilijem, pomeni, da je klepetav, če pa v kroglici najde košček premoga, pomeni, da ima črno srce.

Perzijsko novo leto se začne na pomladno enakonočje, poleg Irancev ga praznujejo tudi v Turčiji, Iraku, Afganistanu, Indiji, Pakistanu in še kje. Ljudje morajo zamenjati stara oblačila z novimi in obiskati čim več ljudi, zato so vljudnostni obiski sorodnikov, prijateljev in znancev običajno omejeni na pol ure.

V Ekvadorju ob novem letu tradicionalno izdelujejo lutke iz žagovine, ki jih minuto pred polnočjo zažgejo. Tako se znebijo slabih spominov in vsega slabega v iztekajočem se letu, v novo leto pa vstopijo z novim upanjem.

Na jugu Nemčije pred novim letom spečejo novoletne prestice, ki jih nato pojedo 1. januarja. Nemci verjamejo, da se bosta tistega, ki poje tako prestico, vse leto držala sreča in zdravje.

Španci v zadnjih 12 sekundah pred polnočjo pojedo 12 »srečnih« grozdnih jagod - po eno za vsakega od 12 mesecev v prihajajočem letu.

V Walesu na britanskem otočju ljudje ob prvem odzvanjanju novega leta odprejo in zaprejo zadnja vrata hiše, s čimer zaklenejo ven staro leto in vso nesrečo, ki jo je prineslo. Ob dvanajstem udarcu ure odprejo glavna vrata in pozdravijo novo leto, z vso srečo, ki jo prinaša.

Norvežani za novoletni dan naredijo rižev narastek, v katerega skrijejo cel mandelj. Srečo v novem letu bo imel tisti, ki bo dobil pravi kos riževega narastka – tistega torej, v katerem je mandelj.

 

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.