Vstopna stranVsebinaArhiv

Z obiska pri zmagovalkah kviza

Besedilo: Maja Omladič
Fotografije: Andrej Crček

Sovice

Kdo so Sovice?
Katarina, Liza in Lučka so skakale od navdušenja, ko so si v finalnem tekmovanju Kviza National Geographic Junior priborile potovanje v Washington. Navdušene in nasmejane so bile Sovice tudi dva dni po tekmovanju, ko smo jih obiskali na njihovi šoli v Nevljah.

Takole smo se pogovarjali s Sovicami in mentorico Andrejo Modrijan.

Če mislite, da Sovice prihajajo iz kakšne velike mestne šole, se motite. Šola Nevlje je podružnična šola matične OŠ Frana Albrehta Kamnik in trenutno jo obiskuje 85 učencev. Vsi so z navdušenjem spremljali tekmovanja, na finale v Ljubljano pa je prišla vsa šola.

SoviceNavdušenje nad zmago je bilo čutiti na vsakem koraku. Najprej smo na hodniku zagledali bon za potovanje v Washinghton, nato pa na oglasni tabli vsa tri potrdila o sodelovanju in čestitke za zmago v finalu.

Kot so nam povedale juniorke, je bilo veselo že na avtobusu na poti s tekmovanja nazaj v Nevlje. »Žur po tekmovanju je sledil na avtobusu. Sošolci in ostali navijači so nam podarjali čokolade, bonbone, čips …« Zmage se je veselila cela šola, nam pa je na obisku cel tretji razred zapel Skozi vrata znanja do potovanja, skozi vrata znanja …


Sovice

Tretji razred skupaj z mentorico Andrejo Modrijan in učiteljico Jasno Jamšek prepeva Skozi vrata znanja do potovanja …

Na šolsko tekmovanje se je v Nevljah prijavilo 12 učencev, od teh so vprašalnik najbolje rešile Liza, Lučka in Katarina ter postale Sovice. Ime so si nadele zato, ker so po njihovem mnenju Sovice pametne živali.

Lučka, Liza in Katarina so učenke tretjega razreda. Vedno so nasmejane in po tem tekmovanju vzor marsikateremu juniorju njihove šole. Vse tri igrajo flavto, hodijo k verouku in se ukvarjajo z različnimi športi. Katarina trenira smučanje, ki ji je zelo všeč, še raje pa bi se ukvarjala z gimnastiko in akrobacijami. Lučka zase pravi, da veliko bere, zelo rada pa tudi rola. Liza trenira plavanje in tudi izjemno rada bere.

Sovice
Lučka, Liza in Katarina.

SoviceZ vztrajnostjo in navdušenjem so se pripravljale na več tekmovanj Kviza National Geographic Junior. Vsak torek so imele pred poukom dodatno učenje za kviz, med vsakim odmorom pa jim je mentorica Andreja Modrijan pripravila kakšno nalogo.

Svoje znanje so nadgrajevale z branjem Juniorja, različnih revij in knjig ter brskanjem po spletnih straneh. Tudi njihova učiteljica v tretjem razredu Jasna Jamšek je z navdušenjem spremljala njihova napredovanja. Podarila jim je plišasto maskoto – sovico, ki ste jo lahko videli na njihovi tekmovalni mizi, in ki jim je prinašala srečo.

Desno: Sovice in sovica.

»Najtežje je bilo polfinalno tekmovanje,« so na vprašanje o težavnosti kviza odgovorile Sovice. Verjetno res, saj so takrat samo z eno točko prednosti premagale ekipo iz I. OŠ Murska Sobota. V pogovoru z mentorico so kasneje potrdile tudi njeno mnenje, češ da je bilo najtežje šolsko tekmovanje. Tam namreč niso vedele, kaj pričakovati.

Skozi vsa tekmovanja je skupino preveval skupinski duh, in zato tudi »vodje skupine nismo imele. Za vsak odgovor smo se skupaj dogovarjale.« Vsa vztrajnost jih je pripeljala do televizijskih snemanj in finala.

Prvi šok v finalu, kot so nam povedale zmagovalke, je bila rumena barva. »Navajene smo bile na zeleno barvo, jo posvojile za svojo, a potem smo si rekle, da barva ni važna!« Najtežji izmed rubrik sta zanje v finalu bili Okoli sveta in Zavozlandija. Pri zadnji so trepetale od pričakovanja, kaj bo, saj so sestavile samo eno besedo. In ta je zadostovala za zmago, veselje vseh navijačev in sporočilo na garažnih vratih Katarininega očeta «Bravo Katarina in Sovice«.

Sovice

Sovice v razredu.

SoviceZa kviz in finalno tekmovanje so povedale: »Veliko je odvisno od znanja, malo pa tudi od sreče, kako težko vprašanje dobiš. Tudi Green Dragonsi so bili zelo dobri.« Vsem tekmovalcem v naslednjem šolskem letu svetujejo, naj se le prijavijo, saj je pomembno sodelovati. Svetujejo, naj si razdelijo področja, tako kot je bila Katarina zadolžena za področje rastlin, Lučka za kulturo in leposlovje, Liza pa za vprašanja iz živalskega sveta.

Ko jim je ameriški ambasador v Sloveniji, gospod Thomas B. Roberston, podelil glavno nagrado, so komaj verjele, da so res zmagale. Presenečene so tudi bile nad ambasadorjem, »ki je zelo dobro govoril v slovenskem jeziku«.

Dekleta kovčkov še ne pripravljajo, bodo pa to kmalu začele, saj že 29. junija letijo v Washington. S svojim znanjem in levjim pogumom so si to tudi zaslužile!

Kakšno je bilo vzdušje na finalnem tekmovanju, si oglej v rubriki NGJ kviz.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.