Vstopna stranVsebinaArhiv

Washington DC v 8 točkah

Besedilo: Manca Kraševec
Fotografiji: Matjaž Kačičnik
Ilustracija: Kristina Krhin

Washington DC

Washington DC (ali na kratko Washington) je glavno mesto Združenih držav Amerike. Imenuje se po prvem predsedniku ZDA, Georgeu Washingtonu, DC pa je kratica za District of Columbia, torej Zvezno okrožje Kolumbija. Toda pozor: mesta ne smemo zamenjati z državo Washington, ki leži na drugi strani celine!

Abraham Lincoln, 16. predsednik ZDA, je bil zaslužen za velike spremembe. Med drugim je na vsem območju ZDA odpravil suženjstvo, zato so ga imenovali tudi oče svobodne Amerike. V spomin so mu postavili kip, visok skoraj šest metrov.

Če se pri Lincolnovem kipu ozreš na vzhod, zagledaš visok obelisk, malo naprej pa še kupolasto zgradbo. Prvi je Washington Monument, kupola pa je del Kapitola, kjer je sedež ameriške vlade.

V Washingtonu lahko srečaš pisano druščino ljudi in kultur. Več kot polovica prebivalstva je črnega, belcev je slaba tretjina, Azijci, Indijanci in pripadniki mešanih ras pa so v manjšini.

Prav v Washingtonu je bil leta 1888 ustanovljen National Geographic Society, največja raziskovalna in izobraževalna institucija na svetu.

Danes je to ogromno združenje, ki izdaja številne revije (tudi Juniorja!), knjige in zemljevide, organizira koncerte, razstave, spremljaš pa lahko tudi njihov televizijski program. Sedež društva je na 17. ulici.

Washington DC

James Smithson je bil angleški znanstvenik in raziskovalec, ki je za promocijo znanosti vse svoje premoženje zapustil ZDA. Tako je nastal Smithsonian Institution. Pod njegovim okriljem deluje vrsta muzejev, galerij in celo živalski vrt.

Veliko meja med državami v ZDA je popolnoma ravnih, ker niso postavljene po naravnih ovirah, kot so recimo gorovja. Washington pa je na eni strani vendarle omejen z naravno oviro – reko Potomac. Indijanci so jo v preteklosti imenovali Co-hon-ho-roo-ta, prvi angleški raziskovalci pa Elizabeth.

Washington DC

Ena najbolj znanih zgradb v Washingtonu je zagotovo Bela hiša. V njej v času svojega predsedovanja živi in dela predsednik ZDA. Ko ni več izvoljen na ta položaj, se iz Bele hiše izseli in da prostor svojemu nasledniku.

Raziskuj naprej in obišči spletne strani:
http://www.nps.gov/linc/
http://www.nps.gov/wamo/home.htm
http://www.aoc.gov/
http://www.nationalgeographic.com/
http://www.si.edu/
http://www.fbi.gov/
http://www.whitehouse.gov/
http://www.kids.dc.gov/kids_main_content.html

Washington bodo obiskale tudi Sovice, zmagovalke letošnjega Kviza National Geographic Junior.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.