Vstopna stranVsebinaArhiv

Volk volku

Besedilo: Ruth A. Musgrave
Fotografija: Iztok Bončina

Volk volku

Če želiš razumeti, kako se sporazumevajo volkovi, moraš uporabiti čutila za sluh, vid in voh. Volkovi se pogovarjajo z glasovi, s telesno govorico in z vonjavami.

Živijo v krdelu. Preživijo samo, če sodelujejo pri iskanju hrane, med seboj ščitijo člane krdela in skupaj vzgajajo mladiče. Izredno pomembno je, da znajo razbrati in izraziti, kakšen položaj ima določen volk v krdelu.

Sporazumevanje z glasovi

Volčji glasovi so zavijanje, lajanje, bevskanje in cviljenje. V krdelu pogosto lajajo, bevskajo in cvilijo. Ti glasovi so slabo raziskani, saj jim znanstveniki le stežka prisluškujejo. Prepričani pa so, da so glasovi za volkove izjemno pomembni. Že tri tedne star mladič zna oponašati skoraj vse glasove odraslih.

Z zavijanjem se volkovi pogovarjajo na daleč. V gozdu se zavijanje razlega skoraj 10 kilometrov naokrog, v tundri pa ga je mogoče slišati celo 16 kilometrov daleč. Volk z zavijanjem včasih pove ali sprašuje, kje je krdelo. Spet drugič razglaša, da se je pripravljen pridružiti drugemu krdelu ali sestaviti svojega. Volkovi iz istega krdela zavijajo skupaj, da bi okrepili svoje krdelo, odgnali tuje volkove s svojega ozemlja ali pokazali pot svojim članom.

Govorica telesa

Volkovi se izražajo z vsem telesom, od glave do repa. Telesna govorica je včasih lažje, včasih pa težje razumljiva. Izraz obraza in višina repa povesta, kako samozavesten je posamezen volk in kakšna je njegova vloga v krdelu. Pomembnejši ko je, bolj je pokončen in više drži glavo, uhlje in rep. Volkovi, ki imajo v krdelu manj moči, vse dele telesa usmerjajo k tlom. Včasih celo ležejo na tla s trebuhom navzgor. Izražajo se tudi tako, da nasršijo dlako ali da jo povsem poležejo.

Kadar volk renči, drugi vedo, da je jezen. Res? Ni nujno. Če želijo sporočilo razumeti, morajo volka tudi videti in vohati. Na primer, renčeči volk lahko s prsmi leži na tleh, zadnji del telesa pa moli v zrak. Pri tem lahko oddaja prijetne ali nevtralne vonjave. Takrat se želi igrati. Renčeči volk pa lahko stoji tudi pokončno, usta ima odprta, strmi, rep moli visoko v zrak in oddaja poseben vonj. Vse to pomeni nadvlado in takšnega volka se je treba bati.

Več o volkovih v februarski številki revija National Geographic Junior


image


Facebook Junior.si

Anketa


Katera žival je pametnejša, vrana ali šimpanz?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.