Vstopna stranVsebinaArhiv

Vesoljski roboti

Besedilo: Douglas E. Richards
Ilustracija: NASA / IGOAL

Astronavta, ki dela v vesolju ob Mednarodni vesoljski postaji (MVP), nenadoma zadene vesoljski odpadek in mu poškoduje vesoljsko obleko. Astronavt se prestraši, saj ga od katastrofe loči le nekaj sekund. Njegov pozorni partner robot raztrganino hitro prekrije z obližem. Iz njega brizgne pena, ki zapolni vrzel v obleki in se nemudoma strdi. V MVP zavlada olajšanje. Tam je astronavt, ki je bil odgovoren za življenje vesoljskega popotnika med delom zunaj vesoljske postaje, nadzoroval početje avatarja – tudi reševanje človeškega partnerja.

image

Resničnost robota R2
Partner robot je lahko za vesoljske popotnike izredno koristen, pa če delajo na oddaljenem Marsu, na bližnji vesoljski postaji ali na Luni. Avatarje, ki potujejo po vesolju in jih nadzorujejo ljudje (kot v zgoraj opisanem primeru), še vedno le načrtujejo. Toda na začetku letošnjega leta je Nasa v vesolje prvič poslala humanoidnega robota. Imenuje se R2 – kot droid R2-D2 iz filmov Vojna zvezd. R2 ali Robonavt 2 je na MVP prispel z raketoplanom Discovery, zdaj pa bo na postaji ostal na testiranju.
Pri Nasi pričakujejo, da bodo roboti, kot je R2, astronavtom v veliko pomoč. »Želimo, da bi roboti delali z roko v roki z ljudmi,« pripoveduje Matt Ondler z Nase. »Pomembno je, da so enake oblike kot ljudje, saj to pomeni, da lahko uporabljajo enaka orodja in se prilegajo enakim prostorom.« Robota R2 ljudje nadzorujejo s prenosnimi računalniki. Programiran je za izvajanje številnih lažjih nalog, recimo ‘najdi predmet’. Ljudje so večinoma še vedno precej spretnejši z rokami od robotov. V vesolju pa to morda ne drži, saj morajo astronavti nositi nerodne zaščitne obleke in težke rokavice. Robonavtom ni treba jesti, dihati in hoditi na stranišče, zato lahko opravljajo dolgotrajnejša dela.
R2 še ni pripravljen na delo zunaj postaje, vendar pri Nasi upajo, da bodo prihodnje izboljšave to omogočile. »Robonavti bodo našim astronavtom pomagali pri umazanih, dolgočasnih in nevarnih opravilih,« pojasnjuje Ondler.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.