Vstopna stranVsebinaArhiv

V deželi nasprotij

Besedilo: Ksenija Hladen
Fotografije: Sašo Hladen

Juniorjeve poverjenice in poverjeniki na slovenskih osnovnih šolah veliko pripomorejo k prepoznavnosti naše revije. Vsako leto enega od njih nagradimo s potovanjem v daljno deželo. Letošnja izžrebana srečnica Ksenija si je za svojo pustolovščino izbrala Tunizijo in otok Djerbo. Preberi, kakšna dežela je Tunizija – in delček tega, kar je doživela Juniorjeva poverjenica – ki je za nekaj dni postala tudi popotnica.

Hostel (mladinski hotel), v katerem lahko za nekaj dinarjev prespiš; podobna so njihova bivališča v pesku
Hostel (mladinski hotel), v katerem lahko za nekaj dinarjev prespiš; podobna so njihova bivališča v pesku.

Republika Tunizija leži na sredozemski obali severne Afrike. Občutila sem jo kot deželo številnih nasprotij. Severni del prekriva bujno rastlinstvo, v južnem delu kraljuje suh puščavski veter. Tu sta razvita gospodarstvo in turizem. V tej deželi uspevajo številne subtropske rastline: hibiskus, oleander, oljke, datlji in vinska trta. Prvotne tunizijske živalske vrste, kot so levi, noji in antilope, so danes povsem izumrle. Nič čudnega pa ni, če srečaš škorpijone, modrase ali kameleone, od večjih živali pa kamele, konje in osle.

Mladi učenjaki se zbirajo pred šolo.
Mladi učenjaki se zbirajo pred šolo.

Glavno mesto je Tunis. Najvišji vrh države je Džebel Šahambi (1.544 m) na zahodu, kjer pozimi zapade tudi sneg. Proti jugu se začenja puščava Sahara s slanimi jezeri, imenovanimi chotti. Ta so polna vode, v zimskem času pa iz njih pridobivajo sol. V gorskih vasicah se pogledu popotnika ponujajo lepote oaz, naravni slapovi in kanjoni.

Saharski pesek s sipinami in vožnja z džipi je nepozabna atrakcija
Saharski pesek s sipinami in vožnja z džipi je nepozabna atrakcija.

Gorska oaza z ostanki starega dela mesta.V Tuniziji živi deset milijonov prebivalcev, ki živijo predvsem na gosto naseljeni vzhodni obali in v večjih mestih. Govorijo arabsko in so muslimani. V mošejah molijo petkrat na dan. V tednu bivanja pri njih smo z družino dodobra občutili, kako zelo spoštljivi, radodarni, gostoljubni in družabni so. Izobrazbo visoko cenijo, ta je brezplačna in vsak posameznik si zelo prizadeva, da bi se s pomočjo izobrazbe povzpel po socialni lestvici. Učenci imajo pouk najprej v dopoldanskem času, nato odidejo domov na kosilo in počitek ter se v popoldanskih urah spet vrnejo v šolo. V nižjih razredih osnovne šole so oblečeni v šolske uniforme roza barve, starejši osnovnošolci in srednješolci pa šolo obiskujejo oblečeni v modro.
Desno: Gorska oaza z ostanki starega dela mesta, ki ga je v preteklosti zalila voda, in nastajanje novega dela.

Jahanje konjev in kamel je za turiste zelo privlačno.Družijo se večinoma deklice posebej in dečki posebej, medtem ko so pri pouku vedno skupaj. To smo opazili tudi na ulicah naselij. Srečevali smo le moške in le redko ženske, saj so le-te večinoma doma, kjer skrbijo za dom in družino. Čeprav so ženske bolj izobražene, težje dobijo zaposlitev.

Na jugu države živijo Berberi in arabski Beduini. Uradni jezik je arabski, večina prebivalcev pa govori tudi francosko. Denarna enota je tunizijski dinar, ki se deli v milime. Za en tunizijski dinar je treba odšteti kar 150 slovenskih tolarjev!
Lijevo in spodaj: Jahanje konjev in kamel je za turiste zelo privlačno.

Jahanje konjev in kamel je za turiste zelo privlačno.

Na Djerbi

Domačinke v tradicionalnih nošah.K Tuniziji sodi tudi največji otok severne Afrike, Djerba. Na njem živi okoli 120.000 prebivalcev. Otok je pretežno ravninski, saj je najvišja točka komaj 55 metrov nad morjem. V peščeni in sušni pokrajini uspevajo oljke, palme, plazeče rastline in trava. Djerba je poznana po svojih dolgih peščenih plažah, prijetni klimi in slikovitih mestih. Še danes otok s celino povezuje Rimski nasip. Ime je dobil po Rimljanih, ki so ga zgradili v preteklosti. Na otoku pa so živeli tudi Feničani.

Notranjost otoka je povsem arabska. Domovi, ki jih imenujejo menzel, so bele barve, okna z modrimi polkni so večinoma zaprta. Bogatejši kot je vzorec na zamreženem oknu, premožnejša je družina, ki živi za temi okni. Domove otočanov pokrivata ena ali dve kupoli, v kateri se dviga topel zrak, ostali prostor pa zato ostaja hladnejši. Tipično sredozemsko podnebje prinaša vroča in suha poletja ter mile in vlažne zime. Poleti dnevne tempertaure narastejo tudi čez 40 stopinj Celzija.
Desno: Domačinke v tradicionalnih nošah.

Spodaj: Tipična tunizijska tržnica, kjer največ velja barantanje. Otroci prodajajo spominke, da pomagajo preživeti družine.

Tipična tunizijska tržnica.Otroci prodajajo spominke


Djerbani slovijo kot prekaljeni trgovci. Barantanje pa je sestavni del njihove kulture. Lesene in usnjene izdelke, preproge (kelim), keramiko in značilne arabske rute lahko najdeš na vsakem koraku. Čeprav je najudobnejši in najcenejši prevoz s taksiji, ki ustavljajo pred vsakim hotelom, pa je najbolj nenavadno doživetje vožnja s kočijo ali jahanje konjev. Ko sem želela koga fotografirati se je strinjal takoj, ko sem obljubila, da dobi za vsako poziranje en tunizijski dinar.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.