Vstopna stranVsebinaArhiv

Svet je v barvah!

Pripravila: Irena Cerar
Fotografiji: Maynard Owen Williams (ženska); Luis Marden (ladja Bounty)

Revija z razgledom

imageZa čas od dvajsetih do petdesetih let 20. stoletja velja, da je to doba velikih raziskovanj. National Geographic je poslal svoje raziskovalce, pisce in fotografe na več kot 100 ekspedicij. Revija je postala za ameriške bralce največje in najpomembnejše okno v svet. Takoj, ko je fotografska tehnika to omogočala, je National Geographic – veliko pred drugimi revijami – začel objavljati barvne fotografije. Želeli so, da bi bralci videli stvari takšne, kakršne v resnici so. Svet je vendar v barvah, ne črno-bel!

Podvodna fotografija

To je bil tudi čas ekstremnih podvigov in rekordov; tako fotografskih kot raziskovalskih. V tistem času so na primer posneli prve barvne fotografije iz zraka. Med vsemi pionirskimi dosežki pa najbolj izstopa eden: prva barvna podvodna fotografija. Eden od fotografov je pri podvigu sicer staknil resne opekline, a prvič v zgodovini človeštva je bilo življenje pod morsko gladino ujeto na posnetku v vsej svoji barvitosti.

Upor na ladji Bounty

imageKer je bil svet še velik in neraziskan, so imeli raziskovalci veliko dela. Potrebno je bilo osvojiti severni in južni pol, najvišje vrhove, najgloblje točke oceanov, poleteti z balonom … Raziskovalskega duha tistega časa pa najbolj pooseblja iskanje znamenite ladje Bounty. Na tej ladji je 28. aprila 1789 prišlo do upora posadke, ki še danes velja za enega najbolj znanih ladijskih uporov v zgodovini. Uporniška posadka je ladjo Bounty peljala na Pitcairn Island, majhen otok v Pacifiku. Tam je zgorela in potonila.

Kako jo je našel Luis Marden, raziskovalec National Geographica, pa preberi v februarski številki NG Juniorja.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.