Vstopna stranVsebinaArhiv

Starševstvo v ekstremnih razmerah

Besedilo: Ruth A. Musgrave
Fotografiji: © Tui De Roy / Minden Pictures (vrsta); © David Tipling / Nature Picture Library (pingvin z mladičem)

Kot stroj, ki iz sebe meče svežo in debelo pokovko, se zdi, da tudi ocean meče na plano pingvina za pingvinom. Žival plane iz morja in s trebuhom pristane na ledenih tleh. Cesarski pingvini – »plemstvo« južne poloble – so prispeli. Celina Antarktika ima samo dva letna časa: poletje in zimo. Cesarski pingvini se vsako zimo z oceana vrnejo na Antarktiko. Visoki so skoraj 120 centimetrov, tehtajo pa 40 kilogramov in so edini pingvini, ki so dovolj veliki in vzdržljivi, da kljubujejo zimi na ledeni Antarktiki ter tam vzrejajo svoje mladiče.

Uravnoteženo jajce

image Pri nas aprila padajo spomladanske plohe, na južni polobli pa je takrat konec poletja. Cesarski pingvini se v tem času vrnejo na Antarktiko, kjer preživljajo zimo. Na Antarktiki je že poletje precej mrzlo, zima pa je še hujša. Takrat divjajo snežni meteži, neprestano je noč, temperature pa so globoko pod lediščem. Ni boljšega kraja za vzrejo mladiča! Ko napoči zima, pingvini navkreber in po ravnem racajo ali se navzdol, kot po toboganu, vozijo po trebuhih. Tako prepotujejo 120 kilometrov dolgo pot po ledu do gnezdišča. Potem se združijo po parih in vsaka samica izleže eno jajce. Preda ga samcu in se vrne v morje. Jajce lahko preživi samo, če se nikoli ne dotakne ledenih tal. To je pravi izziv. Na Antarktiki ni dreves ali grmičevja – skoraj vsepovsod sta samo sneg in led. Samec mora nekako ustvariti gnezdo, zato uporabi svoja stopala. Jajce leži na vrhu samčevih stopal, pokrito pa je s posebno kožno gubo. Tako samec vzdržuje stalno temperaturo jajca, ki je približno 36 °C. Dva meseca samec brez prekinitve vali in čuva jajce.

Skupinski objem

Medtem ko poležavaš ob bazenu in se mažeš s kremo, cesarski pingvini kljubujejo strupenemu mrazu. Temperatura pade na -40 °C, veter pa lahko divja s hitrostjo 200 kilometrov na uro. Ko postanejo vremenske razmere zares krute, samci spet izkoristijo tisto, kar imajo – drug drugega. Nagnetejo se skupaj, da ustvarijo zavetrje in se grejejo. Temperatura v veliki gruči lahko doseže skoraj 38 °C. Pingvini v gruči neprestano hodijo; vsakih 30 do 60 sekund naredijo majhen korak. Zato se vsaka ptica lahko ogreje, saj se vrsta kot val pomika v notranjost skupine in potem spet navzven. Tudi samica je marljiva. Medtem ko samec stoji in čaka, samica pleni. Na voljo ima približno dva meseca hranjenja z ribami v morju, da se poredi in se s hrano vrne ravno takrat, ko se mladič izvali iz jajca. V dveh mesecih, ko se samica potaplja in išče ribe, lahko preplava do 2500 kilometrov. To je toliko, kot bi se vsak dan 15-krat povzpela na Triglav.

image

Večerja

Ko se repenčiš, ker se spet začenja pouk, se samice vrnejo v kolonijo, lepo porejene in pripravljene pomagati samcem. Suhceni samci niso jedli kar štiri mesece in morajo kmalu odriniti na morje, da se najedo. Mladiči se izvalijo približno takrat, ko se vrnejo samice. Enako kot jajce bi tudi mladič na ledu zmrznil v pičlih nekaj minutah. Tako mladič ostane na enem od toplih stopal svojih staršev, samec in samica pa se pri tem izmenjujeta. Ko mladič dopolni približno 50 dni, se zmore že sam dovolj greti, da lahko stoji na ledu. Starši hitijo k oceanu in nazaj, da lahko hranijo hitro rastočega mladiča.

Kako odraščajo mladi pingvini, pa si preberi v decembrski številki revije National Geographic Junior.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko dni so stari Egipčani izdelovali mumijo?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.