Vstopna stranVsebinaArhiv

Starševstvo po mormonsko

Besedilo: Ruth A. Musgrave
Fotografiji: © Frans Lanting / Corbis (dotikanje s kljuni);  © James Urbach / Superstock (dom)

V spodnjem članku najdeš nasvete, kako vzgajati te male morske ptiče.
Za vse mormone pride čas, ko se njihov kljun spremeni iz dolgočasno sivega v živahno oranžnega. Prav tako se obarvajo tudi njihove noge. To pomeni samo eno stvar: čas je, da postanejo starši. Tu je devet pomembnih dejstev za vse nove mormonske mame in očke. Si lahko predstavljaš, da si eden od njih?

1. Previdno se dotakni tal.
Ko si pripravljen na to, da postaneš oče ali mama, se odpravi nazaj na otoke severnega Atlantika, kjer si se pred leti tudi sam izlegel. Ker preživiš večino časa na morju, se boš morda po zelo dolgem času z nogami spet dotaknil tal. V mislih imej, da pristajanje na skalah ni podobno pristajanju na mehki morski gladini. Zato se na tla nikar ne spusti s svojo običajno hitrostjo 90 kilometrov na uro.

image

2. Pokaži naklonjenost.
Nekega dne, morda celo v zadnjem letu, si spoznal nekoga, ki ti je zelo pri srcu. Vsako leto aprila se znova srečata. Vajine oči se najdejo in ujamejo nad vso kolonijo mormonov in hitro stečeta drug k drugemu. Pokažita si, da sta si pri srcu – nežno se dotikajta s kljunoma. Ostali mormoni se bodo zbrali in si ogledali to javno izkazovanje ljubezni.

3. Izberi pravi dom. imageGnezdo ti zagotavlja varen, suh prostor, kjer lahko vzgajaš svoje mladiče. Zato premišljeno izberi novo domovanje, morda najdeš kaj primernega med dvema skalama ali v skalni razpoki. Obloži nov domek s perjem in travami. In ne pozabi na prostor za kopalnico. Svoje edino jajce grej naslednjih 42 dni.

4. Pripravi se na to, da boš veliko ribaril. Čestitke! Mali mormonček je! Ta drobna kepa perja te potrebuje. Zdaj še ne more leteti, plavati ali loviti. Zato moraš sam skrbeti, da je mladič nahranjen. Oba s partnerjem bosta morala veliko loviti, da mu bosta zagotovila dovolj rib.

Še več nasvetov za mormonske mame in očete najdeš v majski številki National Geographic Juniorja.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kako je ime blejski gospodični, ki se skupaj s Francom Ferdinandom, prevaža z muzejskim vlakom?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.