Vstopna stranVsebinaArhiv

Srečanje z antensko kozico

Besedilo: Urška Furlan, 14 let
Fotografija: Borut Furlan

Kozica

Noč. Tema. Mraz ... In jaz vsa zaspana … Le kaj mi je, da se sredi mrzle poletne noči odpravljam v še bolj mrzlo vodo ...

Bilo je v začetku avgusta in odpravljala sem se na nočni potop. Pihljal je rahel vetrič in meni, ki sem bolj zmrzljive narave, se je že ježila koža. Hitro sem se oblekla v mokro in ledeno mrzlo potapljaško obleko. Odvezala sem vrv na premcu čolna in motor je zabrnel. Z očijem sva odglisirala v temno noč. Ko smo prispeli do rta, je motor ugasnil. Vrgel je sidro in voda me je poškropila po obrazu. Kmalu je napočil odločilni trenutek in skočila sem v vodo. Pri tem sem ugotovila, da sem na čolnu pozabila rokavice! A kdo bi šel zdaj nazaj … Tako sva se potopila v črnino.

Kozica

Vsepovsod so ležale speče rdeče ribice morski kraljički, temni črniki in srebrne ušate. In tu je bila še prekrasna morska vetrnica, Alicia po latinsko. Ko sva se vračala nazaj, sem s podvodno svetilko osvetlila majhno kozico z oranžnim telesom, ki sem jo kasneje odkrila v knjigi pod imenom antenska kozica. Ker se ni pretirano bala, sem se ji previdno približala in nastavila roko. Počasi je splavala, se začela spuščati navzdol in elegantno pristala na moji dlani. Prihitel je tudi oči, si takoj nastavil podvodni fotoaparat k obrazu in pričel slikati. Kozica se je žgečkaje sprehajala po roki in mi jo masirala. Bilo je prijetno, a na žalost me je kmalu zapustila in se skrila v majhno luknjo.

Ko sem se vsa premražena dvignila na površino, sem pomislila, kako je ledena voda nepomembna v primerjavi s takšnim doživetjem!


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.