Vstopna stranVsebinaArhiv

Slapovi

Besedilo: Rok Kušlan
Fotografije: Stane Pelc (slap Kozjek); Rok Kušlan (Kosca)
Ilustracija: Matej de Cecco

Obhodil sem več kot sto slovenskih slapov. Največ prav med pisanjem izletniškega vodnika po teh padajočih vodah. Zakaj so mi všeč? Očarajo me zaradi svojega šumenja, včasih celo bučanja. In kako prijeten je šele občutek, ko te v poletni pripeki objame slapov pršec! Ob slapu je mogoče početi marsikaj zanimivega. Zato le primi starše za roko in jih pelji pogledat katerega od naših manj znanih slapov. Tukaj imaš nekaj namigov.

imageSlapišče Kosce Koška grapa se spušča iz planotastih obronkov Zasavskega hribovja, severovzhodno od Višnje Gore. Tukaj je tako zeleno, da ti duša kar »odplava«. Ta romantična grapa je že v preteklosti budila domišljijo. Po pripovedovanju naj bi v njej bival škrat Piškalo, ki je sedel na skali ter godel in piskal na svojo piščal. Zato je bila menda Kosca od omenjene skale proti izviru polna rakov, ker si jih zaradi strahu pred Piškalom nihče ni upal loviti. No, nekdaj so bili potočni raki hrana siromakov. Te »državljane« bistrih potokov pa v Kosci in njenih pritokih z malo sreče najdemo tudi danes. Je pa Kosca prava »tovarna« lehnjaka. To je v vodi raztopljen apnenec, ki se na kraških potokih odlaga ob slapovih. Zgornji slap se tako pretaka preko približno 15 metrov visoke in okrog 25 metrov široke lehnjakove stene, kar je menda največja znana lehnjakova kopica pri nas. Pod omenjenim slapom se nahaja še en manjši slap višine 5 metrov, naprej po toku pa še cela procesija manjših šumov in pragov.

image
Slapišče Kosce

Grmečica
To je moj najljubši mali slap. Njegova višina znaša le 8 metrov, a kljub temu daje vtis mogočnosti, ko v širokem belem pramenu pada preko s temnim mahom obložene stene. K veličastnosti slapu pripomore tudi prostran turkizni tolmun, ki bi mu mirno lahko rekli kar jezerce. Na bregove tolmuna je Grmečica na debelo narinila droben bel prod kakor na kakšni plaži na Jadranu. Vse to kar vabi k poletnemu lenarjenju, najbolj pogumne pa tudi h kopanju. Zelo zanimiv je pogled na Grmečico z betonskega mostička, ki se pne preko rečice natanko nad slapom. Stojimo 15 metrov nad tolmunom, v katerega se v širokem pramenu prelomi potok.

image
Grmečica

Peričnik
Z imenom Peričnik označujemo pravzaprav kar dva slapova v dolini Vrat. Bolj znan je Spodnji Peričnik, visok 52 metrov, ki se ga vidi s ceste v Vrata in do katerega se povzpne večina obiskovalcev. Drugi je Zgornji Peričnik, ki je visok 16 metrov. Peričnik je zame nekaj posebnega, saj lahko oba slapova obhodimo okrog curka. Ob tem početju sicer ne bomo ostali suhi, ker konglomeratna kamnina prepušča ogromno vode, ki ji na ta način ni treba v slap, ampak ti poredno teče za vrat. Od zgornjega slapu se proti Mojstrani nadaljuje steza, ki te kmalu pripelje na kakih dvesto metrov dolgo polico. Po njej se, kot po balkonu, lahko sprehodiš štirideset metov nad dnom doline in uživaš  v razgledu.
Tudi če nadaljuješ v smeri proti Mojstrani pod spodnjim slapom, zanimivosti še ni kar tako konec. Približno 200 metrov naprej namreč v sami steni izvira studenec, ki pa ne teče iz ene točke, ampak ustvarja 20 metrov široko zaveso iz kapljic. Ker ni pretirano vodnat, voda nikjer ne teče v strnjenem curku, tako da milijoni kapljic ustvarjajo neverjetno pomirjujoč šum.
Vsekakor pa je za pravi občutek potrebno Peričnik obiskati večkrat, v vseh letnih časih. Le redko kateri občutek se lahko kosa z obiskom Peričnika pozimi. Kot bi stali v sinje belem amfiteatru, tisoči ledenih kapnikov pa spominjajo na velikanske orgle! Pozimi pretirano približevanje slapu seveda odpade, saj je lahko nevarno.
K Peričniku pridemo tako, da v Mojstrani zavijemo v dolino Vrata. Po nekaj kilometrih pridemo do koče pri Peričniku, kjer se začne steza.

Ostale namige za izlete k slapovom, si preberi v junijski številki revije.

 

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov