Vstopna stranVsebinaArhiv

Škoromati

Besedilo in fotografije: Iztok Bončina

Pomešaj se med starodavne pustne šeme!

imageNa jugozahodu Slovenije leži sredi hribovitega območja Brkinov majhna vas Hrušica. Preko leta vlada v njej spokojni mir in tišino zmoti le občasno kikirikanje petelina ali ropot traktorja, ki se vrača z bližnjih polj.  Enkrat letno, na pustno soboto, pa se v Hrušici vse spremeni. Že zgodaj dopoldne se po ulicah razširi zvok harmonik in bobna, med kamnitimi pročelji hiš pa odmeva hrupno zvonjenje kravjih zvoncev. Vas so ponovno zasedle pisane, razigrane, pa tudi nekoliko divje pustne šeme – škoromati.

Najmogočnejši 
Škoromate prvič omenjajo že v 14. stoletju, zato te maske vsekakor sodijo med najstarejše na Slovenskem. V Brkinih velja prav vas Hrušica za nekakšno neuradno zibelko škoromatije in domačini si prizadevajo ohraniti izvirna imena in podobe pustnih likov. Med njimi je najstrašnejši in najmogočnejši škopit ali kleščar, ki naj bi nekoč predstavljal nočnega stražarja. Oblečen je v širok črn plašč in prepasan z debelo verigo, nanjo pa obesi še zvonček in svetilko. Na glavi nosi nenavadno kapo okrogle oblike, ki je obložena z zajčjimi kožami in okrašena s peresi ptic ujed. V rokah drži velike in težke lesene klešče, s katerimi neprestano tleska in straši otroke in dekleta. Da bi bil videti še strašnejši, si obraz in roke namaže s sajami.  Ker bi se malim in nebogljenim škopitom verjetno vsi smejali, mora biti zato škopit največji, najmočnejši in tudi precej divji fant v vasi.

Najbarvitejši

imageŠkopitovi pomočniki so škoromati z zvonci oziroma “sez zguonci”, kot bi v narečju rekli domačini. Njih opaziš, pa tudi zaslišiš najprej. Na glavah namreč nosijo velike kape, polne lepih papirnatih rož, s kape pa vihrajo dolgi pisani trakovi. Oblečejo se v kožuhe iz ovčjih kož, okoli pasu pa si privežejo od pet do sedem težkih zvoncev. Tudi škoromati z zvonci morajo biti kar močni in vzdržljivi fantje. Njihova oprema namreč tehta tudi do 15 kilogramov, pa še ves dan morajo tekati naokoli in uganjati norčije. Mogoče so ravno zato ti pustni liki tudi najbolj priljubljeni med otroki iz Hrušice. Škopita se namreč vsaj mlajši kar malo bojijo. Nekateri že imajo tudi svoje male kožuhe in zvonce. Vendar pa v povorki škoromatov še ne morejo sodelovati. Domačini se namreč držijo izročila, po katerem so lahko škoromati samo starejši fantje ali moški.

Več o škoromatih, skrivnostnih pustnih šemah pa si preberi v februarskem NG Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.