Vstopna stranVsebinaArhiv

Santorin

Besedilo: Jerneja Fridl
Fotografiji: Matjaž Krivic, Jerneja Fridl
Zemljevid: Igor Kraševec

Življenje z ognjenikom

Ali veš, da je v Egejskem morju skoraj tri tisoč otokov? Med njimi je tudi Santorin, ki je zaradi ognjeniškega delovanja nekaj posebnega. V grškem jeziku mu pravijo Santoríni, uradno pa ga imenujejo Thíra. Tako so ga po zaščitnici sveti Ireni poimenovali Benečani.

Santorin

Grški otok Santorin ima obliko polmeseca. Skoraj strašljive prepadne stene iz črne, rdečkaste in rjavkaste lave z največjo kaldero na svetu očarajo še tako zahtevnega popotnika. Na vrhu klifov se med seboj zlivajo večji kraji, med katerimi je tudi prestolnica otoka Thíra ali Firá. Bele hiše in vsaj dvesto cerkva, ki se v terasah strmo prevešajo čez temne stene, spominjajo na zasnežene vrhove gora. Vulkanski izbruhi so močno zaznamovali tudi življenje otočanov. V daljni preteklosti naj bi povzročili celo izginotje Atlantide.

Nemirni otoki
Več kot sto šibkejših in močnejših izbruhov v preteklih dveh milijonih let je število in podobo santorinskega otočja nenehno spreminjalo. Zdajšnjo podobo je otočje dobilo okrog leta 1635 pr. n. št. ob enem najmočnejših izbruhov na svetu. Tedaj se je sprostilo 1000-krat več energije, kot je danes ves svet porabi v enem letu. Pri tem se je večji del kape ognjenika pogreznil v žarečo notranjost. Kotanjo v velikosti sedmih Bohinjskih jezer je zalilo morje in nastala je 300 do 400 metrov globoka kaldera. Obroč, ki navidezno zapira z vodo napolnjeno kotanjo, sestavljajo trije otoki. Santoríni je s površino 75,8 km2, ki je podobna površini Ljubljane, največji med njimi. Poleg njega sta še sedemkrat manjša Thirasía in žepni otoček Aspro Nisí s površino komaj 0,1 km2.

Santorin

Kaldero si lahko od blizu ogledaš z najeto turistično barko. To je tudi priložnost za obisk dveh otočkov, ki počasi rasteta iz njene sredine – Palaiá Kaméni, kar pomeni Stari ognjeni otok, in Néa Kaméni, Novi ognjeni otok. Nazadnje je bil ognjenik dejaven leta 1950.

SantorinZakaj se prav tu ognjeniki in potresi ne umirijo?
Zemljina skorja se nam zdi trdna in negibna, vendar je v resnici sestavljena iz večjih in manjših tektonskih plošč. Santorin leži prav na stičišču afriške in evrazijske tektonske plošče. Stičišča plošč pa so med potresno in ognjeniško najdejavnejšimi območji na zemlji. Posledice trka dveh plošč so siloviti potresi in narivanje ene plošče na drugo. Kadar pa se ti razmikata, nastanejo razpoke, skozi katere sili razbeljena magma na površje. V času, ko so se zaradi podrivanja ene plošče pod drugo začele dvigati Alpe, so se na površje dvignili tudi kamninski skladi, ki so na Thíri edini nevulkanskega izvora. Sestavljajo najvišji vrh, imenovan Profítis Ilías, ki leži na jugovzhodu otoka in je visok 566 metrov.

V nadaljevanju članka v reviji preberi mit o izgubljenem kraljestvu – skrivnosti Atlantide, o okamenelih pričah preteklosti ... Kaj misliš, koliko stopnic vodi od glavnega mesta do morja?


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.