Vstopna stranVsebinaArhiv

Reševanje v deževnem gozdu

Besedilo in fotografije: Helene Alonso

Ko so se na otok izkrcali ljudje, se je v ozelotovih očeh zrcalih strah. Nekaj dni pred tem se je prebudil in spoznal, da je povsod naokrog voda. Postal je ujetnik – bil je lačen in sam.

image

Ozelot je skušal pobegniti, saj so ga obkolili ljudje, ki so kričali in udrihali po travi. Divja mačka je skočila v vodo in skušala odplavati, a so jo prestregli ljudje. Za njo so se podali z motornim čolnom. Mačka pa je bila že tako izčrpana, da ni mogla pobegniti. Ljudje so jo ujeli in zaprli v kletko. Prestrašeni ozelot se ni zavedal, da so mu ljudje, v resnici reševali življenje. Reševalca Ivo Bortolussi in Jorge Novoa sta bila presrečna. Ozelota sta rešila komaj nekaj ur, preden je otok popolnoma poplavilo. Venezuelska vlada je dala zgraditi nov jez na reki Caroni, da bi na milijone ljudi oskrbela z elektriko. Zajezena reka je naglo poplavila okolico in pri tem ogrozila življenje živali v dolini. Organizacija reševalcev je skušala rešiti čim več prostoživečih živali, ki jih je presenetila voda. Rešili so mnoge sesalce, ptice, plazilce in dvoživke.

Reševalci so iskali vsepovsod

imageTistega jutra, ko so ujeli ozelota, so rešili tudi pasavca, mravljinčarja in cel trop opic. Vsako živo bitje posebej je bilo težko ujeti. Mravljinčarji imajo močne kremplje, s katerimi bi lahko ranili ljudi. Zato so jih reševalci lovili s posebno palico. Pasavci so se skrili v podzemne rove. Reševalci so jim morali poplaviti domove, da so jih izvabili na plan. Najbolj težavne so bile opice. Okretne in gibčne so, zato jih je bilo treba loviti v skupinah. Reševalci so jih pregnali na kraj, kjer so se lahko rešile le s skokom v vodo. Takrat pa so jih prestregli in jih nežno posadili v vreče. Včasih se je zdelo, da se opice reševalcem posmehujejo. Ljudje so bili utrujeni in prepoteni. Skušali so jih ujeti čim več. Večinoma pa so bili tudi reševalci nasmejani. Kako se je zaključilo reševanje živali iz poplavljenega območja, preberi v novembrski številki Juniroja.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.