Vstopna stranVsebinaArhiv

Reševanje tjulnja

Besedilo: Kitson Jazynka
Fotografija: Kevin Mack / Naturalist / Paws

Osamljen tjulnji mladič joka in joka, da bi priklical mamo. Njegov jok spominja na oglašanje prestrašenega jagenjčka. Mama tjulnjica je izginila v mrzlih vodah oceana, najverjetneje so jo prestrašili turisti ob obali ameriške zvezne države Washington. Nagon malemu tjulnju pravi, da bo mama prišla nazaj, če bo ostal tam, kjer je, in povzročal čim več hrupa.
Maj se že približuje koncu. Mladi par na počitnicah zasliši pikčastega morskega sesalca in mu želi priskočiti na pomoč. Ne vesta, da bi se morala umakniti, da bi se lahko njegova mama brez strahu vrnila ponj. Namesto tega ga odneseta v motelsko sobo in prižgeta gretje. Ker je tjulenj pred mrazom zaščiten z debelo plastjo maščobe, se začne njegovo telo pregrevati.

image

Naslednje jutro par pokliče Cascadia Research, organizacijo za zaščito morskih sesalcev. Biologinja Lisa Schlender in koordinator naplavljenih živali Jessie Huggins se pripeljeta 120 kilometrov daleč v motel, kjer najdeta tjulnja, ki je dehidriran, pregret in prestrašen.
»Turista ne poznata tjulnjov,« pravi Huggins, ki poudari, da sta prekršila zakon o morskih sesalcih, ko sta mladiča odnesla domov. »Njun namen je bil dober, vendar sta vse naredila narobe.«

Reševalca malega morskega sesalca položita v posebno kletko za živali in ga odneseta ven, na hladen oceanski zrak. Ker je od tedaj, ko je tjulnja pobral par, minila že cela noč, ga je mama najverjetneje nehala iskati. Biologinja Dyanna Lambourn v laboratorjiju Washington Department of Fish and Wildlife mladiča oskrbi s potrebno tekočino. Dobra novica: sedemkilogramski tjulenj je zdrav. Lambournova ga pošlje v PAWS, zavetišče za divjinske živali. Tu bodo zanj poskrbeli oskrbniki, njihov cilj bo žival znova vrniti v ocean, ko zraste. »Večina mladičev, ki jih sprejmemo, je bolnih ali poškodovanih,« pravi naravovarstvenik pri organizaciji PAWS Kevin Mack. »V tem primeru pa je šlo tako rekoč za ugrabitev.« Oskrbniki mladiča hranijo s posebno mešanico, ki spominja na gosto in hranilno mleko njegove mame. Tjulnjov bazen je ograjen, da je kontakt med živaljo in oskrbniki čim manjši. Tako bo tjulenj ostal nezaupljiv do ljudi, kar je zelo pomemben del načrta za vrnitev živali v njeno naravno okolje.

Tjulenj vsak dan plava in se igra. Rad tudi spleza na ploščad nad vodo, se tam posuši in se nato znova vrže v vodo. Tedni tečejo in kmalu se morski sesalec navadi na novo hrano: ribe. Oskrbniki nežno odprejo njegova usta in mu na jezik položijo manjše ribe. Na začetku mladič opleta z glavo in ribe izpusti iz ust. Toda sčasoma mu postanejo všeč.

Bo tjulen zaplaval v morju? Preveri v februarskem NG Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.