Vstopna stranVsebinaArhiv

Reševanje karibskega lamantina

Besedilo: Scott Elder
Fotografija: © DOUG PERRINE / SEAPICS.COM

Osiroteli mladič karibskega lamantina, ki mu pravimo tudi morska krava, je imel zelo žalosten božič. Izgubljen in sam je na koncu kanala v jugozahodni Floridi plaval med odpadlim listjem. Med zimo karibski lamantini na Floridi, kot tale na sliki levo, navadno zaplavajo v reke, ki jih ogreva voda iz izvirov ali elektrarn, toda ta mladič ni znal najti tople vode. Njegova mama je najbrž poginila; najverjetneje jo je zadel motor čolna.

Na srečo je nekdo opazil majhnega, nemočnega mladiča, ki se je s težavo prebijal skozi naplavino. Obvestil je policijo, ta pa je poklicala na klicni center za pomoč morskim kravam. Biolog Tom Pitchford je v svojem posebno opremljenem vozilu odhitel na kraj dogajanja, da bi rešil žival. Skupaj z lokalnimi prostovoljnimi reševalci in sosedi – ki so kljub temu, da je bil božični dan, priskočili na pomoč – je Pitchford z mrežo iz kanala potegnil dobrih 100 kg težko siroto.

Lamantin

»Bil je nesrečen in ne preveč zdrav,« je povedal Pitchford. Konica ene od plavuti mladiča karibskega lamantina je bila poškodovana, poškodba pa je bila podobna ozeblini. Reševalci so se odločili, da ga poimenujejo Drobceni Tim , in upali, da si bo čudežno opomogel, kot se je zgodilo z bolnim dečkom v zgodbi Charlesa Dickensa Božična pesem.

Pitchford je z Drobcenim Timom pohitel v živalski vrt Lowry Park v Tampi. »Njegovo življenje je dolgo viselo na nitki,« je povedala Angie Jones, veterinarska asistentka v živalskem vrtu. Vneti del plavuti so mu morali odrezati. Bil je tudi približno 50 kg prelahek. Sprva ga je morala veterinarska skupina na silo hraniti po cevki z zdravili in vitamini. Drobcenemu Timu to ni bilo všeč, toda že čez nekaj mesecev je bil sposoben prebavljati hrano. Kar sam je začel jesti solato in druge rastline.

Nazaj v divjino
Po dveh letih v živalskem vrtu – pridobil je skoraj 150 kg – je bil Drobceni Tim pripravljen na prostost. Konec januarja so se reševalci odločili, da ga bodo spustili v zaliv, imenovan Warm Mineral Springs. Karibski lamantini se tam zberejo vsako zimo. Pitchford je upal, da se jim bo Drobceni Tim pridružil in se naučil, kako preživeti hladno obdobje.

Takoj ko so Drobcenega Tima spustili v zaliv, je mirno odplaval. Se bo seznanil s 33 prostoživečimi karibskimi lamantini, ki so plavali tam? »Potrebnih je bilo nekaj minut, potem pa se je pridružil skupini, kot da ji že od nekdaj pripada,« je povedala morska biologinja Margie Barlas.

Barlasova in Pitchford sta Drobcenega Tima opremila s ploščico, povezano s satelitom, da bi tudi po osvoboditvi lahko spremljali njegov napredek. Nekaj mesecev je vrnitev Drobcenega Tima v divjino potekala gladko, potem pa je izgubil ploščico. Ko se je bližala naslednja zima, je Barlasovo in Pitchforda skrbelo, da se sam ne bo znal vrniti v Warm Mineral Springs, enega redkih krajev, kjer je med zimo dovolj toplo za morske krave. Na srečo se je prikazal. »To je bil res krasen dan,« je povedala Barlasova. Drobceni Tim je bil rešen.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.