Vstopna stranVsebinaArhiv

Podmorske superzvezdnice

Besedilo: Kristin Baird Rattini
Fotografija: © Shutterstock / Olga Visavi

image

Hobotnice so nezaslišano frajerske, pa ne samo zato, ker imajo osem rok. Na svetu je približno 300 vrst hobotnic, ki izvajajo akrobatske gibe in brizgajo črnilo, ki deluje kot čarobni ščit, in še in še. Preberi, katerih osem supermoči imajo hobotnice.

 1. Čiribu čiriba – hobotnica je izginila
  Superjunaki niso edini, ki se znajo narediti nevidne. Hobotnice se skrijejo pred plenilci, denimo morskimi psi, tako, da spremenijo barvo in teksturo in se prikrijejo v okolici. Navadna hobotnica se lahko prikrije v morski travi tako, da se ji rjavo telo obarva zeleno, gladka koža pa postane hrapava.

 2. Hitrost
  Hobotnice se znajo podvizati. Kadar morajo v naglici pobegniti, vsrkajo vodo in jo močno iztisnejo skozi odprtino v obliki lijaka, ki je pri glavi. Tako nastane curek, ki žival požene naprej.

 3. Hokus pokus
  Črnilo hobotnic deluje kot čarovni napoj za zaščito. Vsebuje kemikalije, ki plenilcu opečejo oči in mu oslabijo voh. Oblaki črnila so včasih veliki kot hobotničino telo in delujejo kot vaba, saj plenilca zamotijo, medtem ko prava hobotnica pobegne.

 4. Moč priseskov
  Hobotnice imajo vzdolž lovk okrog 2.000 priseskov. Z njimi zgrabijo plen in se oprijemajo. Predmet lahko zgrabijo z vsakim priseskom posebej in vsi so močni. Znanstveniki ocenjujejo, da bi hobotnica z enim samim priseskom lahko dvignila dobrih 15 kilogramov.

 5. Modra kri
  Ena najbarvitejših lastnosti hobotnice je kri, ki vsebuje posebne beljakovine, zaradi katerih je kri modra. Beljakovine omogočijo, da po telesu kroži kisik. To je še posebej pomembno za hobotnico, ki je ime dobila po slončku Dumbu. Živi 4000 metrov globoko, kjer je kisika zelo malo.

Še več zanimivosti o hobotnicah lahko prebereš v dvojni junijski številki revije National Geographic Junior.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov