Vstopna stranVsebinaArhiv

Otroštvo na svetilniku

Besedilo in fotografije: Andrej Crček
Zemljevid: Igor Kraševec

Otroštvo na svetilniku

Bi preživel kakšen počitniški dan na jadranskem svetilniku? Se namesto s pištolami in puškami igral z jastogi? Ali si raje na bližnjem starem boru naredil mini zabaviščni park? Vendar nekateri tvoji hrvaški vrstniki na svetilniku niso na počitnicah. Tam živijo vsak dan. Zveni robinzonsko, kajne?

Otroštvo na svetilnikuNekoč …
Jadranski svetilniki so bili zgrajeni z namenom zaščite mornarjev pred čermi, razbesnelim morjem, meglo in nevihtami. Svetilničarska služba je bila v času Avstro-Ogrske zelo cenjena, svetilničarjeva naloga pa je bila nočno dežuranje. Na vsake tri ure so navijali mehanizem, ki vrti leče - ta ritual je izginil pred nekaj leti. V tistih časih sta na svetilniku živeli dve družini, saj je nočno dežurstvo zahtevalo dva človeka. Svetilničarji so nosili uniforme, in ko so zagledali ladjo na obzorju, so dvignili zastavo in salutirali. Svetilničarska služba je bila tudi vojaško organizirana. Natančno je bila določena količina zemlje, ki jo mora svetilničar obdelovati, koliko hrane mora pridelati in koliko kokoši mora imeti … Po sedmih letih, ko so bili svetilničarjevi otroci že dovolj
stari, da so šli v šolo, je bila cela družina
premeščena na bližji svetilnik na kopnem.

Otroštvo na svetilniku… in danes
Avtomatizacija svetilnikov na Jadranu je pred nekaj leti povzročila, da je svetilničarska služba začela ugašati. Svetilnike nadzirajo iz Splita, nadzorniki pa morebitne okvare sporočajo svetilničarjem, vendar so le-ti postali zgolj vzdrževalci stavb in hišniki. Na kamnitih lučeh - Struga in Veli rat - še vedno prebivata pravi svetilničarski družini, kljub temu da so se stvetilniki modernizirali.

Svetilnik Struga
Na južni strani otoka Lastovo leži rt Struga. Leta 1839 so na rtu zgradili svetilnik, kjer še danes živi svetilničarska družina Kvinta, ki ima kar 100-letno tradicijo. Ivica, najstarejši član družine Kvinta, je bil svetilničar še v času Italije, in kasneje Jugoslavije, njegov oče pa še v času Avstro-Ogrske.

Tudi sin Jurica dela na istem svetilniku pod hrvaško oblastjo. Žena Nada je nad življenjem na svetilniku navdušena, takole pravi: »Moja hči Nina je imela le dva meseca, ko je spoznala svetilnik Sušča. Ivan pa je bil le malo starejši, ko smo prišli na svetilnik Pločica. Oba sta tako rekoč rojena na svetilniku.

Zrasla sta ob zdravi prehrani, namesto s pištolami in puškami sta se igrala z jastogi in namesto bonbonov sta lizala kamenčke, slane od morja. Odrasla sta na svetilnikih Palagruži, Sušcu in Pločici. Šele ko sta postala šoloobvezna, so nas premestili v civilizacijo na otok Lastovo.«

Svetilnik Veli rat
Veli rat je bil zgrajen davnega leta 1849 na severozahodnem rtu Dugega otoka in je popolnoma drugačen od ostalih svetilnikov. Obdan je z borovim tunelom, prekrasnimi zalivi in peščenimi plažami, s tem ga uvrščamo med najlepše svetilnike na Jadranu.

184 stopnic vodi k 41 metrov visoki luči. Pogled s stolpa vedno očara. Pred dvema letoma je začarala Zvoneta iz Slavonije. Od nekdaj si je želel službo, ki ne bo vezana na delovni čas, in ki jo bo lahko opravljal v naravi. Na svetilniku živi s svojo družino, z ženo Alenko in petletno hčerko Ivano ter s kužkom.

Otroštvo na svetilniku

Na 150 let starem boru je uredil mini zabaviščni park. Dotrajano vrv je zamenjal z lično gugalnico. Mala deklica je postala igriva princeska. Poleg stoji cerkvica, ki je po drugi svetovni vojni postala skladišče za krompir, pred nedavnim pa so jo lepo obnovili. Posvečena je svetemu Nikoli, zaščitniku pomorcev in ribičev, v cerkvi pa se vsako leto opravi molitev za vse tiste, ki so izpluli, a se niso vrnili domov.

Svetilniki so simbol posebnega načina življenja, ki počasi, vendar nepreklicno, izginja. Čeprav bo luč še vedno gorela …

Poznaš slovenski svetilnik?
Če se boš v poletnih mesecih potikal po Piranu, si oglej edini pravi slovenski svetilnik. Nahaja se na piranski Punti. Današnji svetilnik je bil zgrajen leta 1872, vendar je ž e v času antike na istem mestu stal njegov predhodnik. Ali veš, da je po njem Piran dobil ime? Pyros po latinsko namreč pomeni ogenj.

Robinzonske počitnice
Želiš obiskati svetilnik in preživeti nekaj dni v društvu svetilničarja? Tudi to je mogoče! Hrvaški svetilniki so postali priljubljeni in iskani turistični kraji. Lahko si izbereš svetilnik v bližini turističnih središč ali pa svetilnik daleč na odprtem morju, kjer se boš počutil kot pravi Robinzon Crusoe. A seveda moraš prej s predlogom navdušiti tudi svoje starše …

Več informacij o počitnicah na svetilniku najdeš na http://www.adriatica.net/lighthouses/lighthouses_slo.htm.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.