Vstopna stranVsebinaArhiv

Oblaki in spreminjanje podnebja

Besedilo: Renyi Zhang, strokovnjak za podnebje, univerza v ameriški zvezni državi Teksas (Texas A&M University)
Fotografiji: NOAA;©TOM SALYER / JUPITER IMAGES

Po ameriški zvezni državi Teksas se vrtinčijo tornadi. Ameriško zvezno državo Louisiano bičajo hurikani. Po Koloradu divjajo snežni meteži. Georgio pustošijo suše. Vremenske napovedi obetajo slabo vreme. Neurja po vseh ameriških zveznih državah postajajo močnejša. Temperature so nižje ali pa višje kot običajno. Padavin je več ali pa manj kot jih je bilo doslej. Skrajnih podnebnih razmer ni vesel nihče. In to ni prav nič čudno. 

image

V zadnjih 25 letih je vreme samo v Združenih državah Amerike povzročilo za okrog 350 milijard evrov škode. Združene države pa niso edine, kjer vladajo neobičajne vremenske razmere. Verjetno se spominjaš uničujočih padavin pred kratkim tudi v Sloveniji. Pravzaprav se podnebje spreminja v mnogih državah po svetu. Kaj se dogaja? Odgovor morda tiči v oblakih. Kadar se zazrem vanje, vidim prihodnost. Preučevanje oblakov mi pomaga napovedovati vreme. Tako tudi ugotovim, kako na oblake in na vreme vplivajo ljudje.

Nastajanje oblakov

imagePredstavljaj si oblak. Kakšen je videti? Poznamo jih različnih oblik in velikosti. Nekateri so videti kot živali ali pa tvorijo drugačne smešne oblike. Vsi oblaki pa imajo marsikaj skupnega. Med drugim so vsi sestavljeni iz drobnih vodnih kapljic ali ledenih kristalčkov, ali pa kar obojega hkrati. Vedno nastanejo na približno enak način. Postopek se začne, ko se dviguje zrak, ki vsebuje vodno paro. Zrak se dviguje iz različnih razlogov. Na primer, ko Sonce ogreje zemljino površje, se od površja ogreje tudi zrak. Topel zrak se nato začne dvigovati. Topel zrak se začne dvigovati tudi, če doteka nad hladnega, saj je lažji od njega. Ko se zrak dviguje, se vodna para v njem pomeša z aerosoli – drobnimi delci soli, prahu ... Dvigajoči zrak se ohladi, zato se vodna para izloči in zlepi z aerosoli. Vodna para se nato spremeni v tekočo obliko – drobne kapljice. Temu pojavu pravimo kondenzacija. Tako so oblaki nastajali in nastajajo tudi danes. Spreminja pa se število aerosolov. Ljudje jih v zrak spuščajo več kot so jih kdaj koli v preteklosti. So morda prav aerosoli krivi za to, da se podnebje spreminja? Na to vprašanje ter na vsa ostala, ki se ti porajajo, poišči odgovor v novembrskem Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Koliko let smo slovenske juniorje navduševali za raziskovanje in varovanje našega planeta?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.