Vstopna stranVsebinaArhiv

Novo osončje

Besedilo: Lesley J. MacDonald
Ilustracija: © ISTOCKPHOTO.COM / George Argyropoulos

Se ti včasih zazdi, da se vse okrog tebe manjša? Prav imaš. Prejšnje poletje se je naš sončni sistem skrčil. Znanstveniki so odločili, da Pluton sploh ni planet. Zdaj je v našem osončju samo osem planetov.

Pluton se od osmih planetov precej razlikuje. Je zelo majhen, manjši celo od nekaterih lun. Pokriva ga led. Nobeden od osmih planetov ni sestavljen iz ledu.
Sončni sistem je morda zdaj res manjši, a je še vedno zanimiv. Odpravimo se na izlet. Začnimo pri Merkurju, saj je to planet, ki je Soncu najbližji.

image

Merkur
Merkur je planet, ki leži najbliže Soncu. Hkrati je najmanjši planet in je ves »naluknjan« s kraterji. Največji krater je širok 1300 kilometrov in je od daleč videti kakor orjaško bikovo oko.
Na njem je podnevi izredno vroče, ponoči pa neverjetno mrzlo. Dnevne temperature dosežejo kar 450 °C , nočne pa se spustijo na –170 °C.
Znanstveniki so lani proti Merkurju poslali vesoljsko plovilo, ki se imenuje Messenger (Sel). Na cilj bo prispelo čez približno štiri leta. Plovilo bo leto dni obkrožalo in preučevalo Merkur.

Zemlja
Naš dom je največji med štirimi kamnitimi planeti, ki so najbližji Soncu. Zemlja je od Sonca oddaljena 150 milijonov kilometrov. Pot okrog Sonca traja 365 dni.
Zemlja je edinstvena, saj večino njenega površja prekriva voda. Na drugih planetih je drugače. Še pomembneje je, da na njej obstaja življenje. Na ostalih planetih pa ga znanstveniki niso odkrili.
Naš modri planet obkroža ena sama luna. Njena tirnica se zaključi vsakih 27 dni. Luna tudi preprečuje, da bi Zemljina pot zanihala iz svoje tirnice. Zato je naše podnebje ugodnejše, kakor bi bilo sicer.

Te zanima kako izgledajo ostali planeti v našem osončju? Preberi v majskem Juniroju.

 


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov