Vstopna stranVsebinaArhiv

Naravni vodni tobogani

Besedilo in fotografiji: Matjaž Kačičnik

 

Kam gre potok, ko izgine s poti, po kateri ga lahko spremljaš? Kaj ti pravi domišljija?
Odgovore najdeš v posebnem načinu raziskovanja, ki mu pravimo soteskanje.

image

Se kdaj odpraviš na izlet h kateremu od izvirov naših rek? Do nekaterih od njih te povsem brez težav skozi gozd pripelje urejena planinska pot. Občuduješ lahko vodo, ki priteče iz zemlje skozi globok, smaragdno zelen tolmun, ki vase posrka vse sončne žarke. Lahko pa se potok začne s čudovitim slapom. Tam voda po nekajmetrskem padcu poškropi vse naokoli, potem pa nadaljuje svojo pot v dolino. Včasih lahko potok spremljaš na njegovi poti, pogosto pa se začne oddaljevati od poti in izgine v soteskah in tolmunih.

Če te mikajo pustolovščine in raziskovanje, se lahko s primerno opremo odpraviš v dolino po isti poti, kot si jo je izbral potok. Temu pravimo soteskanje.

imageKaj je soteskanje Že samo ime pove, da gre za nekaj, kar je povezano s soteskami. To je spust, izlet po soteskah, koritih in tolmunih, ki jih je voda na svoji poti v stoletjih izdolbla v skalo. Je odkrivanje čisto drugačnega sveta, raziskovanje skrite, neokrnjene narave, plavanje in čofotanje po kristalno čistih tolmunih, spuščanje po slapovih in dričanje po naravnih toboganih. Je mešanica jamarstva, alpinizma, ekologije, geologije in meteorologije. In je tudi nepozabna pustolovščina! Več o adrenalinskem soteskanju preberi v majskem Juniorju.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov