Vstopna stranVsebinaArhiv

Naj živita ženin in ... bor!

Besedilo: Andreja Čokl
Ilustracija: Igor Šinkovec

Da se v pustnem času ves svet postavi na glavo, gotovo veš. Morda pa še ne veš, da se lahko na pustno nedeljo poroči celo čisto pravo drevo!

imageČe te bo torej v teh dneh kaj zaneslo v vasi na Goričkem, tam na skrajnem severovzhodu Slovenije, se nikar ne čudi, če te povabijo na gostüvanje (kar pomeni ženitev). Borovo gostüvanje, da bom natančna, saj je nevesta po navadi – bor. Čeprav zaradi velikega zanimanja ljudi zadnja leta različne prekmurske vasi borovo gostüvanje pripravljajo vsako leto, je nekoč veljalo, da se poroka z drevesom pripravi le, če se od zadnjega pusta ni nihče v vasi poročil.

Že nekaj tednov pred pustom tako naokoli hodijo pozvačini, ki vse vabijo na poroko in nabirajo darila (moko, meso, jajca …). Starešina in turbaš, ki prireditev vodita, v bližnjem gozdu izbereta drevo, ki je vse do zadnjega velika skrivnost. Kajti če bi fantje iz sosednje vasi vedeli, katero drevo bo »nevesta«, bi ga posekali, kar bi bila velika sramota za organizatorje.

Med neporočenimi fanti in dekleti v vasi izberejo ženina in snejo (nevesto, ki si vlogo deli z drevesom) ter se na pustno nedeljo v družbi različnih mask odpravijo po drevo v gozd. Ko borova mati po dolgem pregovarjanju privoli v poroko svoje »hčere«, bor posekajo, ga okrasijo s trakovi in odpeljejo v vas. Še prej borov pop, ki predstavlja duhovnika, s šaljivim obredom poroči ženina in snejo, vendar je zakon po navadi razveljavljen že na poti iz gozda, saj »mladoporočencema« dokažejo nezvestobo.

Kljub temu se slavje nadaljuje pozno v noč. Bor prodajajo na javni dražbi, denar pa namenijo na primer izgradnji gasilskega doma, šolske telovadnice ali asfaltiranju ceste v vasi.


                                                                               


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov