Vstopna stranVsebinaArhiv

Krasotci in smrdljivci: vsi zmagovalci

Besedilo: Fran Downey in Peter Winkler
Fotografija: IstockPhoto.com

Nekatere živali so na prvi pogled zelo nenavadne. Toda ko jih bolje spoznamo, ugotovimo, da so le takšne lahko preživele v divjini.

V določenih predelih sveta so lahko preživele samo živali, ki so imele na poseben način razvite dele telesa ali pa jim je preživetje omogočilo njihovo vedenjsko odzivanje na okolje. Tako lahko občudujemo nekatere ptiče z ogromnimi kljuni in druge z modro obarvanimi nogami. Čudimo se živalim z dolgim jezikom ali pa nas očara drzna barvitost njihovih teles.

Troje oči, ena glava ...

Najprej si oglejmo eno najredkejših živali na svetu. Imenuje se tuatara. Ta plazilec živi samo na majhnih otokih ob obali Nove Zelandije.
Tuataro uvrščamo med kuščarje, a se od njih precej razlikuje. Kuščarji imajo bobnič in srednje uho, tuatara pa ju nima. Tuatare so veliko bolj odporne na mraz kot drugi kuščarji. Kuščar je dnevna, tuatara pa nočna žival. Kljub temu se podnevi rada nastavlja sončnim žarkom.
To bitje pa ima še eno posebnost – tretje oko, ki je majhno in leži na vrhu glave. Pri mladičih ga prerašča koža, pozneje oko prerastejo luske.
Kako tuatara uporablja svoje tretje oko? Znanstveniki tega še ne vedo zagotovo. Ugotovili so, da z njim zaznava svetlobo. Morda s tretjim očesom boljše vidi ponoči, morda lahko z njim določi obdobja v dnevu in letne čase.
Dvorožec, ki živi v Aziji, ima na glavi roževinasto tvorbo, podobno čeladi, in velikanski roževinast kljun. Čeladasta tvorba morda podpira dolg in težek kljun te ptice. Z velikim kljunom zlahka doseže fige in druge sadeže. Dvorožci pa se prehranjujejo tudi z žuželkami, kuščarji, kačami in drugimi živalmi.

imageJezični kameleoni Mnoge prilagoditve živalim omogočajo upleniti hrano. Izvrsten primer je kameleonov jezik. Lahko je daljši od njegovega telesa! Kameleoni se večinoma prehranjujejo z žuželkami. Nekateri pa se hranijo tudi z manjšimi ptiči in kuščarji. Kameleon nepremično opazuje okolico in čaka na plen. Ko ga zagleda – puf, izstreli svoj dolgi lepljivi jezik. Nanj se prilepi plen in kameleon ga z jezikom potegne v usta. Veličastno! Osupljivi zanimivosti: - Kameleon z jezikom ujame plen v eni šestnajstini sekunde. - Kameleon lahko premika vsako oko posebej. Z enim očesom lahko gleda nazaj in z drugim naprej!    Več o nenavadnih živalih prinaša februarski NG Junior.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Mačji panda ali rdeči panda sodi med:


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.Slovenija RSS: RSS 2.0
Izdelava spletne strani :: CMS :: Hosting :: SEO NETKO NGJZaložba Rokus Klett                
Oglaševanje
Seznam piškotov