Vstopna stranVsebinaArhiv

Kosmate zgodbe

Besedilo in fotografije: Luka Dakskobler

image
Znano je, da je pes človekov najboljši prijatelj. Kako daleč seže to prijateljstvo, pa strokovnjaki osupli odkrivajo še danes. Po vsem svetu psi že dolgo pomagajo ljudem tudi kot terapevtski psi, saj nas sprostijo in motivirajo za delo, gibanje, vaje in podobno. Pes ne sodi in ne kritizira, zato je že njegova prisotnost zdravilna. Lahko ti pomaga tudi pri branju.

Pozorni poslušalci
R.E.A.D. (“brati”) je kratica za Reading Education Assistance Dogs ali po slovensko Psi pomočniki pri učenju branja. Metode so se leta 1999 prvi domislili v ameriški organizaciji terapevtskih živali Intermountain Therapy Animals. Sprva je bilo to le poučno druženje s psom, pri katerem so otroci med branjem spoznavali pse, njihove navade in lastnosti. Nato pa so z velikim začudenjem začeli odkrivati nenavadne učinke prisotnosti psa pri branju in tako se je R.E.A.D. razvil v pravo terapijo. Odkrili so, da psi preprosto spodbujajo branje, ker nas pozorno poslušajo, se nam ne smejijo ali nas kritizirajo, ko se zmotimo; dovolijo nam, da beremo, kolikor hitro ali počasi hočemo, in pred njimi nas ni strah brati, kot je to pogosto pred celotnim razredom v šoli. Med branjem lahko psa tudi božamo, kar ljudi dokazano pomirja. “Če smo sproščeni, je naš rezultat dela mnogo boljši, kot če nekaj delamo napeti,” pojasni Slavica Mrkun, predsednica Društva Tačke pomagačke. Kuža je torej naš prijatelj, ki nas zvesto posluša. Zaupamo mu in se počutimo varne. Hkrati pa je branje psu za otroke nekaj nenavadnega, kar na mlade bralce deluje čudežno. Danes psi pomagajo brati otrokom po vsem svetu.

image

Čudežno branje se širi …
Pri nas je Društvo Tačke pomagačke s tovrstnim branjem začelo pred petimi leti v knjižnici Šiška v Ljubljani, danes pa njihovih 36 terapevtskih parov (pes in njegov vodnik) pomaga pri branju po vsej Sloveniji. Branja se vrstijo na vsakih 14 dni. S tačkami lahko bereš v knjižnicah, medtem ko v šolah pes pomaga predvsem učencem s težavami pri branju, napredek pa pridno spremlja tudi specialna pedagoginja, da bi težave čim prej premagali. Ciljev terapije je mnogo: izboljšati govorne sposobnosti, sporazumevanje in bralno spretnost, širiti ljubezen do branja, spodbujati zaupanje vase, zmanjševati strah ali tremo zaradi izpostavljenosti, razvijati učne navade, pozornost in koncentracijo ter izboljšati razumevanje prebranega. 

image

Izjemni učinki
Tudi pri nas smo opazili izjemne učinke programa R.E.A.D. S pomočjo psa so kmalu tekoče brali tisti, ki so prej imeli velike težave z branjem, ali pa so jecljali, bili sramežljivi, si niso upali brati na glas … “Ker je branje psu za otroka sproščujoče, zanimivo, veselo, je tudi bolj motiviran,” pojasni Slavica Mrkun. Mnogi otroci so namreč začeli sami doma vaditi branje, da bi kužku naslednjič brali bolje, bolj tekoče. To je presenetilo tudi terapevte. “Imamo primere, ko otroci povedo, da morajo hitro domov vaditi branje, ker bo jutri bral kužku,” doda Slavica. Med njimi so tudi tisti otroci, ki jih pred tem nihče ni mogel prepričati k branju. S tem otroci vadijo tudi javno nastopanje in glasno branje. Hkrati otroci pridobivajo samozavest, kar njihove sposobnosti še izboljša, predvsem pa so vse to učinki, ki odpravljajo ovire pri branju. Poleg tega pes otroke spodbudi, da posežejo tudi po novih knjigah.

Do konca si lahko reportažo o Tačkah Pomagačkaš prebereš v novembrski številki revije National Geographic Junior.


image


Facebook Junior.si

Anketa


Kolikokrat bi vse prodane knjige o Harryju Potterju, če bi jih postavili v vrsto, obkrožile svet?


Juniorjeva nagradnica


Tukaj izveš imena srečnih nagrajencev.